Maatregelen tegen agressie Flevospoorlijn

De Nederlandse Spoorwegen nemen maatregelen om de ernstig toegenomen agressie op de spoorlijn Amsterdam-Lelystad aan te pakken. Dit gebeurt naar aanleiding van klachten van spoorwegvakbond FSV.

De NS scherpt de controles op de zogeheten Flevolijn aan. Daarnaast wordt extra personeel in de treinen ingezet en de kaartcontroles op de perrons zullen in samenwerking met de Spoorwegpolitie worden aangescherpt. De politie in Almere zegt alles te zullen doen om de NS te ondersteunen. ,,Als het meerijden een optie is doen we dat graag'', aldus de politiewoordvoerder. Volgens de NS concentreren de problemen zich rondom het station Almere. ,,We erkennen dat we het openbare orde-probleem niet in ons eentje kunnen oplossen.''

Vakbond FSV eiste deze week overleg naar aanleiding van incidenten. De NS zegde gisteren nieuwe maatregelen toe. Bij de Flevolijn de afgelopen twee maanden drie conducteurs mishandeld door passagiers. Het jongste incident was vrijdag. Een conducteur die twee 15-jarige jongens aansprak die over het spoor liepen bij station Almere Buiten, werd bedreigd met een mes van dertig centimeter. De agressie ontstaat in de meeste gevallen als conducteurs proberen zwartrijders te bekeuren. Daarom controleerden de conducteurs de laatste weken nog nauwelijks op het traject.

De agressie zorgt voor een hoog ziekteverzuim. Een op de zes conducteurs van de Flevolijn zit thuis omdat ze met geweld te maken hebben gehad. ,,Het is dweilen met de kraan open. Er worden nieuwe mensen aangenomen, maar tegelijk verdwijnen veel conducteurs in de ziektewet'', aldus FSV-medewerker Henk Hovis. De FSV vindt niet alleen de situatie op de Flevolijn nijpend. In het hele land zou de agressie ,,de spuigaten uitlopen''. De NS zegt dat geweld in treinen zich landelijk stabiliseert.

De toename van agressie op de Flevolijn is al enige tijd een doorn in het oog van de FSV. De NS kon vandaag niet zeggen hoeveel extra spoorwegpolitie ingezet worden. ,,We zijn gematigd tevreden over de maatregelen want het personeel heeft nog weinig gemerkt van de eerdere beloften'', zegt Hovis.