Kluivert hekelt experiment

Hij ploeterde, schoffelde en probeerde tal van trucs met de bal. Maar het resultaat leidde tegen de stugge Denen slechts tot frustratie. Als het aan Patrick Kluivert ligt, gaat bondscoach Frank Rijkaard vanaf nu verder met een elftal dat elke wedstrijd volgens hetzelfde concept speelt. En daarin staat hij op de plek waar hij zich het meeste thuis voelt: in de spits en niet op het middenveld.

Kluivert: ,,Vooraf heeft de trainer uitgelegd wat de bedoeling was van deze opstelling. Hij wilde eens een keer iets uitproberen. Rijkaard kan na deze wedstrijd zijn conclusies trekken. Vanaf nu moeten geen drastische veranderingen meer plaatsvinden. Het wordt tijd met een vaste basis te werken. We hebben nog een jaar voor het EK. In die tijd kunnen we het beste in dezelfde samenstelling oefenen om op elkaar ingespeeld te raken. Als spelers niet kunnen meedoen aan de oefeninterlands moeten voor hen vervangers worden gezocht zonder dat het hele elftal door elkaar wordt gegooid.''

Het is duidelijke taal van de spits die sinds het wereldkampioenschap in het Oranje-shirt alleen tegen Brazilië het doel trof. Terwijl hij bij zijn werkgever FC Barcelona wel regelmatig scoort. In Kopenhagen besefte Kluivert dat ook hij de hand in eigen boezem moest steken. ,,Ik had minimaal één doelpunt moeten maken.''

Kluivert had de pech dat de Zweedse arbiter Norman een handsbal van Henriksen niet bestrafte met een penalty. Zo stapelden de irritaties bij Kluivert zich op, hetgeen culmineerde in een grove overtreding op Töfting. Hij zat niet lekker in de wedstrijd omdat de spitsen Van Nistelrooy en Hasselbaink voor hem moeilijk bereikbaar waren. ,,Daardoor moest ik te vaak met de bal gaan lopen. Dat was gedoemd te mislukken. Ik ben gebaat bij ballen vanaf de vleugels. Daar kwam weinig goeds vandaan. In dit elftal zaten te veel nieuwe spelers.''