Kinderagenda

Victory Boogie Woogie

Ooit betaalde minister Zalm tachtig miljoen gulden voor het schilderij van Mondriaan. Maar kinderen uit de Haagse Schilderswijk laten zien dat zij voor veel minder geld een Victory Boogie Woogie kunnen schilderen. Het Gemeentemuseum in Den Haag, waar het schilderij met al die kleurige blauwe, grijze, gele, rode en zwarte vlakjes te bewonderen is, heeft voor kinderen vanaf 6 jaar een kunstwedstrijd uitgeschreven. De opdracht is: maak je eigen Victory Boogie Woogie over jouw Schilderswijk. Van de mooiste tien kunstwerken wordt een tentoonstelling samengesteld. Die expositie is van 5 t/m 18 september te zien is in het Gemeentemuseum. De meeste kinderen zijn al met verf, krijt, kleurpotlood, papier of gekleurd plakband op A3-vellen aan de gang gegaan. Die vellen zijn huis-aan-huis in de Schilderswijk verspreid. De kunstwerken kunnen nog t/m 22 augustus worden ingeleverd bij het Gemeentemuseum. Voor de winnaars is er een paar Mondriaan roller-skates (eerste prijs), een doos kleurpotloden en een poster van de `echte' Victory Boogie Woogie (tweede t/m vijfde prijs) en de zesde t/m de tiende prijs is het kunstboek Mondriaans alfabet.

*Maak je eigen Victory Boogie Woogie over jouw Schilderswijk. Het kunstwerk kan nog t/m 22 aug worden ingeleverd bij het Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Inl 070-3381121. Expositie over de kunstwerken van 5 t/m 18 sept in het museum. Op 22 aug van 12-21u is er op diverse plaatsen in de Haagse Schilderswijk een groot multicultureel festival.

Zooshow

Het licht gaat langzaam uit en al snel is het muisstil. Een spotje blijft aan, gericht op de grote boom rechts op het podium. Hoog bovenaan de stam zijn vijf diepe sporen te zien: tijgersporen. Om deze sporen te maken, moet de tijger wel op zijn achterpoten staan. Als hij zich helemaal strekt komt hij wel vier meter hoog, zegt de medewerker van het Noorder Dierenpark. In zo'n 20 minuten vertelt hij in de Zoo-show over de Siberische tijger, een van de grootste tijgers ter wereld. In Noord-Siberië wordt veel jacht gemaakt op de tijger, omdat hij een prachtig vel heeft. En ook wordt er hout gekapt om wegen aan te leggen en huizen te bouwen. Voor de tijger, die een heel groot gebied nodig heeft om aan zijn dagelijkse maaltje te komen, blijft er steeds minder ruimte over. Kinderen wordt gevraagd om op het podium te komen en voor tijger en prooi te spelen. Omdat de Siberische tijger niet zo snel is moet hij het van zijn springen hebben. Soms maakt hij wel sprongen van tien meter. Samen met zijn prooi rolt deze tijger dan lachend over het podium. Aan het eind van de show is een echt tijgervel te voelen en ook hoe scherp de nagels van de tijger zijn. In het echt lopen er in het Noorder Dierenpark ook vier Siberische tijgers rond: drie vrouwtjes Adinda, Wanita en Sita en het mannetje Jaromir. De Zoo-show wordt in de schoolvakantie (nu nog t/m 3 september) elke dag behalve zaterdag opgevoerd; in ieder geval om 13u, 14u, en soms ook om 15u en 16u (dat hangt van het aantal kinderen af). Buiten de schoolvakantie elke woensdag- en zondagmiddag.

*Zooshow over de Siberische tijger in het Noorder Dierenpark, Hoofdstraat 18, Emmen. In de schoolvakanties elke dag behalve zaterdag om 13u, 14u en soms ook 15u en 16u (nu nog t/m 3 september). Buiten de schoolvakantie op woensdag- en zondagmiddag. Toegang ƒ21 voor kinderen van 3 t/m 9 jaar, daarboven ƒ26. Inl 0591-618800

Museumoptocht

Op de expositie Collectie uitgelicht in het Natuurmuseum Groningen zijn bijzondere eekhoorns, vrolijk gekleurde vogels, schitterende stenen en vreemde waterdieren te zien. Op donderdag 26 augustus en 2 september gaan kinderen van 4-8 jaar op vrolijke muziek onder leiding van muziekdocente Rianne Westmaas-Wijkstra in een optocht door het museum. Ze mogen zelf kiezen welk dier ze willen uitbeelden.

*Museumoptocht voor kinderen van 4-8 jaar in het Natuurmuseum, Praedinussingel 59, Groningen. Kosten ƒ2,50 per kind, exclusief museumtoegang. Voorwaarde voor deelname is wel begeleiding door een volwassene. Res 050-3676170.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsbla, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

Samenstelling: Tonny Schoemaker