Internationale beurzen

LONDEN

FRANKFURT

De DAX-index van de Duitse beurs daalde vanochtend met een half procent tot 5204 punten. Licht hoger stonden de energieconcerns Viag en Veba, die het eens schijnen te zijn over de details van hun fusie, en luchtvaartmaatschappij Lufthansa dat optimistisch is over het huidige halfjaar.

PARIJS

De CAC 40-index op de beurs in Parijs opende vanochtend 0,4 procent lager op 4.462 punten.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio is vandaag voor een stevig verlies behoed door nieuws over een mogelijke samenwerking van drie grote Japanse banken. De Nikkei-index, die behoorlijk was gedaald, kreeg daardoor weer een duw omhoog en eindigde met een minimaal verlies. De slotstand bedroeg 17.879,74, slechts 12,52 punten onder de slotstand van gisteren.

De aandelenkoersen waren aanvankelijk naar beneden gegaan doordat de koers van de yen weer was gestegen ten opzichte van de dollar. De yen bereikte zijn hoogste koers sinds half januari. Vooral de aandelen van exportbedrijven als Sony en Fujitsu hadden daaronder te lijden.

NEW YORK

De effectenbeurs van New York had gisteren te lijden onder een zwakke obligatiemarkt en winstnemingen na de koersstijgingen van dinsdag. De toonaangevende Dow-Jonesindex daalde met 125,70 punten (1,1 procent) tot 10.991,38. Beleggers wachten op een vergadering van de Amerikaanse centrale banken van volgende week. Dan valt het besluit of de rente in de VS omhoog gaat of niet. Al direct bij aanvang van de handel zat de beursindex gisteren in de min om daarna niet meer uit het verlies te komen. Walt Disney, dat deze week een reorganisatie aankondigde, was een van de weinige fondsen dat een koerswinst (2,6 procent) boekte.

Ook de Nasdaq-schermenbeurs eindigde lager. Belangrijkste stijger was Dell Computer dat verraste met goede kwartaalcijfers. De koers van het aandeel steeg met ruim 8 procent. De euro noteerde tegen het einde van de handel op de wisselmarkt van New York 1,0530 dollar.