INTERACTIEVE VORMEN

Internetkunst is voor `gewone' kunstliefhebbers vaak onbegrijpelijk. Tijd om daar verandering in te brengen, meenden Rachel Greene en Alex Galloway.Op hun site Some of my favourite websites are art (http://www.alberta.com/unfamiliarart/) presenteert het duo een beperkt - en dus overzichtelijk - aantal Internet-kunstprojecten en verduidelijkt middels korte teksten zonder uitleggerige taal waarom ze zo belangwekkend zijn. De vormgeving van de site is sober als een expositieruimte: wit met slechts enkele eenvoudige plaatjes en een keuzelijstje met de kunstprojecten. Aangeklikte werken verschijnen elk in een eigen pop-up scherm met ernaast het begin van een stukje tekst. Wie de uitleg niet wil, negeert hem en duikt in het werk, wie wel toelichting wenst, kan verder scrollen. De website functioneert zo als een goede galerie, die nauwelijks aandacht voor zichzelf opeist maar de kunstenaar maximaal tot zijn recht laat komen en de klant zoveel service biedt als hijzelf wil.

Net als kunstenaars hebben ook veel Internet-ontwerpers eigen sites waar ze onbeperkt hun gang kunnen gaan. Zo presenteert ontwerper Josh Ulm een aantal state of the art experimenten op zijn site The Remedi ('REdesigning the MEdium through DIscovery') Project (http://www.theremediproject.com). Nog los van de individuele presentaties, waarin bijvoorbeeld spraak-input wordt gekoppeld aan tekst en je scherm van binnenuit wordt gesopt, is de vormgeving van de site zelf zeer fraai. Zo fladderen de vleugels van een vlinder de namen van de deelnemers, die beurtelings op het scherm verschijnen, één voor één weg en dartelen elders de titels van de presentaties als bouwstenen over het scherm. Die schoonheid heeft zijn prijs; het is niet altijd even duidelijk waar de inhoud van de site zich bevindt. Maar dat is toelaatbaar bij een design-experiment.

(Tekst Ineke Schwartz, montage Marcel de Lange)

    • Ineke Schwartz