Hof verklaart bod TotalFina op Elf Aquitaine geldig

Het Hof van appèl (beroep) in Parijs heeft gisteren een klacht van oliemaatschappij Elf Aquitaine tegen de geldigheid van het vijandige bod van de Frans-Belgische concurrent TotalFina afgewezen.

Elf Aquitane verzette in hoger beroep tegen een beslissing van 9 juli van de beurstoezichthouder CMF (Conseil des marchés financieres) waarin het bod ,,ontvankelijk'' was verklaard. Volgens Elf zou het bod moeten worden geschorst tot de strijd om de macht tussen de twee maatschappijen door CMF diepgaand is onderzocht en tot een beslissing gebracht. Dat is pas in oktober of november te verwachten.

Elf Aquitaine heeft op haar beurt een vijandelijk bod op TotalFina uitgebracht, maar voelt zich benadeeld door de beslissing van CMF. Die houdt namelijk ook in dat het eerste bod (van TotalFina) ook het eerste zal sluiten. Als TotalFina de aandeelhouders van Elf ervan weet te overtuigen dat haar plannen voor de toekomst van beide oliebedrijven beter zijn, vist Elf achter het net.

De Franse `oliestrijd' is door de beslissing van het Hof verder verhard, al geldt een aanbod van TotalFina's topman Thierry Desmarest om aan de onderhandelingstafel met zijn collega Philippe Jaffré tot een schikking te komen, nog steeds. Het grootste struikelblok voor samenvoeging van de twee oliemaatschappijen is Desmarets standpunt dat de chemietak van Elf moet worden afgesplitst in een afzonderlijk bedrijf.

Jaffré reist momenteel door de Verenigde Staten om daar steun bij zijn aandeelhouders te vergaren voor Elfs tegenbod op TotalFina. Zijn doel is de chemietak binnenboord te houden en door de overname niet alleen het vierde particuliere oliebedrijf ter wereld te worden, maar ook het vijfde chemiebedrijf. De aandeelhouders van Elf moeten op 3 september oordelen over Jaffré's voorstel tot verhoging van het bedrijfskapitaal om de overname te financieren.