Hier & Daar

Alpenplanten

Een rotstuin heeft in Nederland altijd iets potsierlijks, vooral als er geprobeerd wordt om het hooggebergte in de voortuin van een rijtjeshuis na te bouwen. Maar rotsplanten hebben geen rotsen nodig om te gedijen. Liefhebbers spreken trouwens liever over alpenplanten. Het voordeel van alpenplanten is, dat je er veel kwijt kunt in weinig ruimte; zelfs op een balkon kun je een verzameling aanleggen van honderden soorten. In Kwekerij de Bloemenhoek in De Bilt verkopen aanstaand weekeinde, in heel Europa beroemde alpenplantenkwekers, Potterton & Martin uit Engeland en Jakob Eschmann uit Zwitserland hun zeldzaamste planten. Verwacht niet dat u de enige belangstellende bent; een vaste klant uit Saarbrücken brent ieder jaar de nacht door voor de poort, slapend in zijn auto, om 's morgens de eerste te zijn en vanuit Zweden is een touringcar vol liefhebbers onderweg.

*Alpenplanten Rariteiten Weekend bij Kwekerij De Bloemenhoek, Utrechtseweg 275, De Bilt, 21 en 22 aug, Za 8u30-17u, zo 9u30-16u. Tel 030-2203451. Internet: www.xs4all.nl/~phlox

Ha-Schi-Ba

Het multiculturele festival de Haagse Schilderswijk Bazar – de Ha-Schi-Ba – vindt plaats op 22 aug. Op negen landenpodia worden optredens verzorgd door muziekartiesten uit verschillende landen. Verder is er de `Optocht der Giganten', een optocht door de wijk met grote poppen, een markt en een sporttoernooi met pleintjesvoetbal en basketbal.

*Ha-Schi-Ba, 22 aug, Schilderswijk Den Haag, 12-21u. Internet: doen.welcome.nl

Dias LatinosMuziek, folklore, salsaworkshops en carnavalsgroepen zijn te vinden op het festival Dias Latinos op 21 en 22 aug in Amersfoort. Op za begint het festival om 13u op het Onze Lieve Vrouwe Plein met een optreden van de Braziliaanse groep Pinga. Verder zijn er optredens van o.a. Nueva Manteca, Los Regentinos en Fiesta Mexicana.

*Dias Latinos, oude binnenstad van Amersfoort. 21 en 22 aug, za v.a. 13u, zo v.a. 14u. Inl VVV Amersfoort 0900-1122364.

Spiegeltent

Miss Emily Barlaston brengt haar One lady Show, Wurre Wurre speelt muziek, doet aan acrobatiek en goochelt en er is flamencomuziek, -zang en -dans van Bienestar. Deze en andere voorstellingen zijn van 25 t/m 29 aug te zien op het culturele festival De Spiegeltent in het Wilhelminapark in Tilburg. De voorstellingen beginnen om 21u en de tent is open v.a. 20 uur. Op zondag is er v.a. 16u een Buitenspektakel met o.a. straattheater en acrobatiek.

*De Spiegeltent, 25 t/m 29 aug Wilhelminapark, Tilburg. Kaartjes ƒ20, voorverkoop voor alle avonden bij Tommy, Nieuwlandstraat 14, Tilburg. Buitenspektakel is gratis. Inl 013-5446939. Internet: www.spiegeltent.nl

Vehikel

De Oldtimer Jaarberus Vehikel, waar oude auto's en motoren, oude vakbladen, boeken, modelauto's, automobilia en onderdelen te vinden zijn, vindt van 20 t/m 22 aug plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Opvallend object op de beurs is een replica van de stoomwagen Stanley Steamer uit 1906.

*Oldtimer Jaarbeurs Vehikel, 20 t/m 22 aug, 10-17u/ Entree ƒ20, 65+ ƒ15, kinderen ƒ10. Tel 030-2328808.

Country Living

Op de Country Living Fair van 22 aug t/m 26 aug in Vorden zijn stands met meubelen, stoffen, woonaccessoires en mode te vinden. Bovendien kunnen bezoekers kleiduiven schieten, boogschieten, een stoel matten of boter karnen. En er zijn o.a. demonstraties van bloemisten en bloemdecorateurs, een motorzaagshow, een slipjacht en een valkenier geeft een demonstratie.

*Country Living Fair, Kasteel Vorden, Horsterkamp 8, Vorden. 22 t/m 26 aug, zo/ma/do 10-18u, di/wo 10-21u. Toegang ƒ20, kinderen 7 t/m 12 jr ƒ10, tot 7 jr gratis. Inl en res 020-5491900.

Rotterdams Straatfestival

Op het Rotterdamse Straatfestival op 21 en 22 aug in het centrum van Rottedam en op het plein bij station Blaak treden acrobaten, clowns, muzikanten, comedians en jongleurs op. Op zo 17u wordt aan de beste artiest(en) de Gouden Straatkei uitgereikt.

*Rotterdams Straatfestival, Blaak en Beursplein, Rotterdam, 21 en 22 aug. Za 12-23u, zo 12-17u.

Fotografica Markt

Verzamelaars en liefhebbers van fotograficia kunnen op zo 22 aug terecht op de openlucht Fotograficamarkt in Doesburg. Van 10-17u is in de Meipoort-, Ooipoort- en Kerkstraat allerhande waar, zoals apparatuur, accessoires, foto's, films en boeken, uit de foto- en filmindustrie te vinden.

*Fotograficamarkt, binnenstad Doesburg, 22 aug 10-17u. Toegang gratis. Inl 0313-474498.