Grieken geven bloed en geld voor Turken

Griekenland en Turkije gelden als aartsrivalen. Toch stond Athene onmiddellijk klaar met het sturen van hulp.

Kort voor de aardbeving in Turkije waren in goede atmosfeer Grieks-Turkse besprekingen begonnen over onderwerpen als handel en toerisme. In dezelfde geest van toenadering kan het besluit worden gezien van de Griekse regering om nu intensieve hulp aan te bieden. De hulpdienst EKAP probeert met technisch materiaal en met honden bedolvenen uit flatgebouwen te bevrijden en Griekenland stuurde als enig land twee blusvliegtuigen voor de bestrijding van de brand in de raffinaderij in Izmit.Inmiddels is de overheid ook een campagne begonnen voor de inzameling van bloed en zamelt de kerk geld in.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ismail Cem, sprak van ,,hulp op een grotere schaal dan viel te verwachten''. En de Turkse ambassadeur in Athene voorziet dat ,,dit alles de betrekkingen tussen de twee landen ten goede zal komen.'' Ook de secretaris-generaal van de regerende Griekse socialistische Pasok, Kostas Skandalidis, zei dat ,,een ramp als deze de verhoudingen tussen de twee volken kan verbeteren''.

Plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken, Jannis Kranidiotis, zei wel dat het geven van de hulp natuurlijk los moet worden gezien van de Griekse bezwaren tegen financiële steun uit EU-fondsen voor Turkije.

In de Griekse pers wordt geklaagd dat de inspanningen van de EKAP, die bij de bevolking van Istanbul zo goed vallen, in de Turkse media geen aandacht krijgen. In de Griekse des te meer. Het televisiepubliek zit nog steeds te wachten op een spectaculaire redding na drie dagen van een Turkse bedolvene, zoals dat twee jaar geleden voorviel in het Griekse Aegion, toen de redding uit de puinhopen van de 10-jarige Andreas de hele natie een dag bezighield. Andreas zelf, nu twaalf, verscheen gisteren ook op televisie. Hij zei te bidden voor alle Turkse bedolvenen.

    • F.G. van Hasselt