Enertel zoekt rijke partner

Het Nederlandse telecombedrijf Enertel moet op zoek naar een kapitaalkrachtige partner. Het Amerikaanse Worldport, dat vorig jaar Enertel overnam van negen Nederlandse energie- en kabelbedrijven, kan niet aan zijn financiële verplichten voldoen. Het gaat om de aflossing van een schuld van 300 miljoen gulden.

Worldport gaat niet failliet maar zal opgaan in dochteronderneming Enertel en krijgt van de banken de tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe partner. Enertel verkoopt onder meer capaciteit op kabelnetten voor bijvoorbeeld telefonie en Internet.

Een consortium van banken onder leiding van Deutsche Bank had Worldport vorig jaar 300 miljoen gulden geleend om Enertel te kunnen kopen. Gisteren besloten de banken niet aan te sturen op een faillissement. Het consortium heeft voldoende vertrouwen in het financieel gezonde Enertel, dat in 1998 een omzet van 57 miljoen gulden behaalde. Volgens Enertel hebben al verschillende partijen interesse getoond in een samenwerking.

Voorwaarde is dat Worldport zijn verliesgevende Amerikaanse activiteiten opgeeft. Op het hoofdkantoor in Atlanta worden zeventig van de tachtig banen geschrapt. ,,Sinds de overname in 1998 vormt Enertel het hart van de onderneming'', zei Worldport-directeur C. Grivner gisteren.

Drie Nederlandse energiebedrijven (Delta, Edon en Pnem/Mega) hebben nog een aandeel van 15 procent in Enertel, dat in 1994 werd opgericht.

    • Kees Kraaijeveld