Bush snoof de afgelopen zeven jaar geen cocaïne

Het hoge woord is er uit: George W. Bush, de Republikeinse favoriet voor het presidentschap, heeft de afgelopen zeven jaar geen cocaïne gesnoven.

Voor het eerst beantwoordt George W. Bush (53) vandaag in The Dallas Morning News een vraag over zijn vermeende cocaïnegebruik. De vraag luidde of hij zijn toekomstige medewerkers in het Witte Huis de vragen over drugs in het antecedenten-onderzoek van de FBI zal laten beantwoorden. Bush: ,,Ik weet dat standaard de vraag wordt gesteld: `gebruikte u de afgelopen zeven jaar drugs?' Ikzelf zal die vraag met plezier beantwoorden. Het antwoord is: nee.''

Deze paar zinnen zijn van belang, omdat Bush voor het eerst ingaat op de hardnekkige geruchten over zijn vroegere cocaïne-gebruik. Die geruchten achtervolgen de kandidaat al sinds hij in 1994 campagne voerde om gouverneur van Texas te worden. Volgens gerucht één heeft Bush zelfs in 1988 tijdens de inauguratie van zijn vader als president nog stevig gesnoven. Gerucht nummer twee wil dat Bush tijdens een wild feestje naakt op een bar heeft gedanst.

Bush wil of kan zijn cocaïnegebruik niet ontkennen. ,,Toen ik jong en onverantwoordelijk was, gedroeg ik me jong en onverantwoordelijk'', luidt zijn cryptische antwoord. Maar over andere zaken is hij wel openhartig. Zo heeft Bush gezegd dat hij teveel bier en bourbon dronk voordat hij op zijn veertigste de alcohol afzwoer, en dat hij zijn vrouw al twintig jaar trouw is. Elf presidentskandidaten verklaarden onlangs in de New York Daily News nooit cocaïne te hebben gebruikt. Bush zweeg.

Dus maken talkshow-presentatoren als Jay Leno zich avond aan avond vrolijk over Bush en cocaïne. Gisteren ontstak Bush tijdens een persconferentie in woede toen de journalisten opnieuw doorvroegen. Bush: ,,Iemand verspreidt een gerucht, iemand stelt een vraag, dat is het spel van de Amerikaanse politiek... Ik speel niet mee.''

Bush' probleem is dat ook toegeven riskant is. Hij heeft in Texas naam gemaakt met een draconisch drugsbeleid. Zo tekende hij in 1997 een wet die het mogelijk maakt om mensen op te sluiten die voor het eerst in hun leven worden gearresteerd met minder dan één gram cocaïne op zak. Zijn Republikeinse rivalen zullen zeker hameren op zijn hypocrisie. En zijn Democratische tegenstander kan er op wijzen dat rijkeluiszoontjes kennelijk `jong en onverantwoordelijk' een lijntje mogen snuiven, maar dat arme crackrokers (lees: zwarten en latino's ) worden opgesloten. Dat is een gevaarlijk verwijt voor een kandidaat die graag stemmen onder zwarten en latino's wil trekken.