Broadcast News

Ze werken bij een CNN-achtige televisiezender en hun leven bestaat uit deadlines. Een privéleven hebben ze nauwelijks; liefde bestaat in theorie of in grappen. ,,Zou jij zeggen dat je van iemand hield in ruil voor informatie?'' vragen ze elkaar in een van de schaarse pauzes. En de verslaggever op oorlogsreportage vraagt: ,,Als ik sneuvel, zeg dan tegen elke vrouw die ik ooit gehad heb dat ik op het laatste moment aan háár dacht.'' Niet dat hij nou zo regelmatig iemand heeft. Maar als je net doet alsof je niet te veel voelt, dan lijken die golven adrenaline en endorfinen bij elke gehaalde deadline misschien best een beetje op seks. Ook al zit de sterproducente alleen op haar hotelkamertje af en toe zonder aanleiding hartverscheurend te huilen.

Je zou een willekeurige film over deze mensen kunnen uittekenen. Er komt een mooie nieuwe collega-journalist, de producente wordt hals over kop verliefd, en na het nodige gesteggel besluiten ze dat liefde belangrijker is dan werk en dat ze nog lang en gelukkig gaan leven. Maar zo'n film is Broadcast News niet. Hoewel de mooie nieuwe collega (William Hurt) inderdaad komt opdagen, wordt de vraag of `ze' elkaar krijgen niet alleen overschaduwd door de vraag wie dan wel (verslaggever Albert Brooks is ook nog in de race voor sterproducente Holly Hunter), maar meer nog door andere vragen: of iedereen zijn deadlines haalt en zijn baan wel kan houden, en in hoeverre je moet toegeven aan wat `de tv-kijkende massa' wil.

Broadcast News gaat namelijk over echte, slimme mensen; gevoelsmensen die houden van kwaliteit en van hun werk. En die zijn weliswaar af en toe euforisch en/of wanhopig van verliefdheid, maar vaker nog door iets wat met dat werk te maken heeft. Gewoon, omdat ze daar zéker van houden en omdat ze er elke dag, elk uur, elke minuut mee bezig zijn.

Een voordeel voor de filmkijker is dat dit type mensen grossiert in oneliners en dat je dus regelmatig herkennend moet glimlachen of wild zit te grijnzen. Liefhebbers van de ouderwetse liefdesfilm hoeven echter niet per se te kijken. De enige klassieke romantische scène in de film - waarin een van de `hij's' vraagt of `ze' mee op vakantie wil om te onderzoeken `how we are together, away from this', waarop zij `more than yes' antwoordt - is echt niet om aan te zien.

Maar ach, Holly... Iedereen die niet verliefd op haar wordt gedurende deze 133 minuten is pas echt gevoelloos.

Broadcast News (James L. Brookes, VS, 1987). Net 5, 20.30-22.50u.

    • Ellen de Bruin