Bellen zonder handen

Het was even wennen toen de mobiele telefoon in zwang raakte en overal op straat mensen met één hand aan hun oor liepen te praten. Het wordt wéér wennen. Want dankzij de moderne technologie kan men nu mobiel communiceren zonder de handen zelfs maar uit de zakken te halen.

Schrik dus niet wanneer u steeds vaker mensen tegenkomt die druk in gesprek lijken met zichzelf. Het ligt niet aan u. De kans is groot dat u een blik werpt op een zeer moderne mens in actie. Voorzien van zaktelefoon met headset: een koptelefoontje met een of twee oordopjes (afhankelijk van het merk), dat in de telefoon wordt geplugd. Halverwege het koordje hangt een miniscuul microfoontje. Zo heeft de beller beide handen vrij om tijdens het bellen nog iets anders te doen: fietsen, een stukje typen, autorijden of een kledingstuk passen, bijvoorbeeld. De headsets worden goed verkocht bij winkels als Primafoon en de BelCompany. Ze zijn razend populair bij jongeren die, geïnspireerd door hightech videoclips casual en zonder handen een gesprek willen voeren. Ook bij mensen die veel in de auto bellen vindt de headset gretig aftrek. De prijzen variëren van ƒ79 tot ƒ149 afhankelijk van de mogelijkheden (zo kan niet bij alle modellen een gesprek via de microfoon worden aangenomen en verbroken), waarmee de headsets een interessant alternatief vormen voor de veel duurdere carkit die ook nog eens ingebouwd moet worden.

De berichten over stralingsgevaar waar mobiele bellers aan zouden blootstaan hebben de verkoop van de koptelefoontjes extra gestimuleerd. Hoewel er geen telefoon minder door wordt verkocht, zijn er genoeg mensen die toch het zekere voor het onzekere nemen. De redenering volgend dat als de telefoon niet bij het oor gehouden wordt, de straling niet of in elk geval moeilijker bij de hersenen kan komen, schaffen zij een headset aan. Maar de telefoon kan niet verder zijn dan het snoer lang is en wordt daarom elders op het lichaam gedragen, in de broekband bijvoorbeeld, ter hoogte van vitale organen als de lever en nieren. Voor mensen die echt zeker willen zijn van stralingsvrije gesprekken is het daarom wachten op de afstandsbediening voor mobiele telefoons.

Te koop bij alle telecomwinkels

    • Nancy Kamperveen