Belgie

Feestkerk

De Nationale Basiliek van het Heilig Hart van Jezus, vlak buiten het centrum van Brussel, is de op vier na grootste kerk ter wereld. De onderhoudskosten van de kerk zijn net zo gigantisch als het gebouw zelf en de kleine Brusselse gemeente Koekelberg, waar de basiliek staat, kan het geld bij lange na niet opbrengen. Sinds twee jaar wordt de kerk, buiten de Heilige Missen om, commercieel geëxploiteerd. Dat begon onschuldig met het openstellen van het dakterras voor een fraai toeristisch panorama, maar sinds kort kunnen gedeeltes van het heiligdom ook worden gehuurd als locatie voor videopresentaties, concerten en cocktailparties. Niet alles is toegestaan: zittend eten is verboden en dansen is uit den boze. Basiliek Koekelberg, Brussel, 00-3224258822.

Lunchconcerten

Tien jaar geleden begon het theater Ancienne Belgique met het organiseren van lunchpauze-concerten in het Park van de Koning in het centrum van Brussel. Soezende secretaressen, ambtenaren in overhemd en Brusselaars die hun hond uitlieten, luisterden hier naar Belgische en Nederlandse artiesten en aten hun boterhammen in het park. Wie geen boterhammen had, kon ze ter plekke kopen. Omdat het publiek het Park van de Koning te zeer bevuilde, worden de concerten nu gehouden op het Spanjeplein, tegenover het Centraal Station. Boterhammen op het plein, 23 t/m 28 aug, dag vanaf 12.00u. Aanraders zijn op wo 25 aug Bram Vermeulen en Rick de Leeuw (Tröckener Keks en RAP5), vr 27 aug Johan Verminnen en Will Tura (12u) en om 19u Raymond van het Groenewoud. Inl 00-3225842424.

En verder

Ducasse d'Ath, de reus Goliath vecht tussen praalwagens en publiek met de iets kleinere reus David in de straten van het Waalse stadje Ath op 22 en 23 aug 00-3268269230; terug naar Oosterdonk, een busrit langs de dorpen aan de Schelde die moesten wijken voor de uitbreiding van de Antwerpse haven, op ma 23 aug, vertrek bij de busterminal Zuiderterras Plantinkaai, Antwerpen (tegenover ingang St. Anna-voetgangerstunnel), reserveren Antwerpen Averechts 00-3232481577.