Atoomdoctrine India wekt woede Pakistan

Pakistan heeft vandaag woedend gereageerd op de nieuwe nuclaire doctrine van India. Die opent ,,een gevaarlijke'' fase in de wapenwedloop tussen beide landen, aldus de Pakistaanse ambassadeur Munir Akkram tijdens de Ontwapeningsconferentie in Genève.

Eergisteren maakte Brajesh Mishra, veiligheidsadviseur van de Indiase regering, bekend dat zijn land alleen kernwapens zal gebruiken als vergelding voor een nucleaire aanval op het eigen grondgebied.

De aankondiging kwam vijftien maanden na de serie kernproeven in Rajasthan. Het land wil over kernwapens beschikken die kunnen worden gelanceerd vanaf land, vanuit de lucht en vanaf zee. Dit kernwapenarsenaal moet groot genoeg zijn om een kernaanval te kunnen overleven, aldus Mishra.

Hiermee geeft India volgens Akkram aan dat het uit is ,,op een verdere en veel gevaarlijker escalatie van de nucleaire en conventionele wapenopbouw''. Het land negeert volgens de Pakistaanse diplomaat internationale oproepen tot zelfbeheersing, waarmee de belofte van `no-first-use' aan geloofwaardigheid inboet.

De Pakistaanse regering heeft sinds de kernproeven van mei vorig jaar gezegd niet uit te sluiten dat Pakistan als eerste een kernwapen zal inzetten, omdat het Pakistaanse leger in conventioneel opzicht veel zwakker is dan India en sinds de kernproeven een ,,militair evenwicht'' heeft bereikt met India. Islamabad wees een voorstel van New Delhi om het eerste gebruik van kernwapens te verbieden verscheidene keren van de hand.

Veiligheidsadviseur Brajesh Mishra ontkende eergisteren dat India Pakistan wilde provoceren met de doctrine. ,,Onze bedoeling is alleen een goed gecontroleerd nucleair beleid te ontwikkelen', zei hij tijdens de presentatie van de doctrine in New Delhi.

De nieuwe doctrine van India kan pas na de parlementsverkiezingen, in september en oktober, officieel door de nieuwe Indiase regering worden aangenomen, zei Mishra. ,,India kan en zal dan een kernaanval vergelden met voldoende nucleaire wapens, ter bestraffing en om vernietigingen te veroorzaken die de agressor onaanvaardbaar zal vinden', aldus de doctrine. India beschikt, naar wordt aangenomen, al jaren over kernwapens, maar hield vorig jaar voor het eerst een serie ondergrondse kernproeven met de bedoeling een nucleair arsenaal op te bouwen.

    • Rob Schoof