Atlete Merlene Ottey (39) betrapt op dopegebruik

De Jamaicaanse atlete Merlene Ottey is betrapt op dopegebruik. Bij de 39-jarige sprintster zijn op 5 juli tijdens atletiekwedstrijden in Luzern sporen van het verboden spierversterkend middel nandrolon aangetroffen. Ottey heeft de beschuldigingen ontkend. Wel heeft ze zich afgemeld voor de wereldkampioenschappen in Sevilla, die zaterdag beginnen.

Ottey, tot voor kort getraind door de Nederlander Henk Kraaijenhof, won bij wereldkampioenschappen in totaal veertien medailles. Ze nam vijfmaal deel aan de Olympische Spelen, waarin ze viermaal brons en tweemaal zilver behaalde. Bij de laatste Spelen won Ottey ook nog eens brons met de Jamaicaanse estafetteploeg 4x100 meter.

Voor Ottey dreigt nu een schorsing van twee jaar. Het management van de atlete maakte gisteren het nieuws bekend. De internationale atletiekfederatie IAAF had de atlete op 15 augustus laten weten dat de eerste proef positief was. Van de contra-expertise is nog geen resultaat bekend.

Secretaris-generaal Istvan Gyulai van de IAAF bevestigde gsiteren het nieuws. ,,Het is triest als atleten met zo'n leeftijd naar verboden middelen grijpen. Sommigen denken dan dat ze dat hun hele carrière gedaan hebben. Maar ik wil daar niet op vooruitlopen.''

Ottey verdedigde zich middels een schriftelijke verklaring door te melden dat ze haar (sport)leven altijd eerlijk en integer heeft geleefd. De voormalig wereldkampioene heeft zich altijd ingezet tegen doping en voor fairplay. Ottey wil naar eigen zeggen bewijzen dat de positieve test berust op fouten.

De Jamaicaanse regering hoopt dat dat lukt. ,,Voor ons is Merlene de beste vrouwelijke atlete die we ooit hebben voortgebracht'', zei waarnemend premier Seymour Mullings.

Twee weken geleden werd olympisch kampioen van 1992 Linford Christie al betrapt op het gebruik van nandrolon. De Brit heeft vroeger getraind met Ottey. Ook de Cubaanse hoogspringer Javier Sotomayor werd onlangs positief bevonden; bij hem ging het om sporen van cocaïne.

Europees kampioen op de 200 meter Doug Walker uit Engeland moet overigens ook nog vrezen voor een schorsing. De Britse atletiekbond sprak hem aanvankelijk vrij van gebruik van nandrolon, maar de IAAF wil de zaak alsnog voorleggen aan een arbitragecommissie. (SID, Reuters, DPA)