ABN Amro lijdt onder beursmalaise

Ondanks verrassend hoge winstcijfers daalde de koers van ABN Amro vanochtend licht op de Amsterdamse effectenbeurs. De bank, die vanochtend bekend maakte dit jaar te rekenen op een winststijging van 30 procent, was aan het begin van de middag 10 eurocent kwijtgeraakt op 22,15 euro. Volgens sommige handelaren was er de afgelopen dagen al op de mooie cijfers ingespeeld, volgens anderen kon ABN Amro zich niet onttrekken aan het negatieve beursklimaat. Na een opening met een licht verlies, bleef ook de rest van de ochtend in de min staan. De AEX-index van de 25 belangrijkste fondsen noteerde aan het begin van de middag 566,30 punten, een verlies van 3,8 punten.

Positieve uitschieters onder de AEX-fondsen waren luchtvaartmaatschappij KLM, handelshuis Hagemeyer en bierbrouwer Heineken. Meer dan 2 procent lager stonden softwarebedrijf Baan, Océ (kopieerapparaten) en staalproducent Hoogovens. De aarzeling van beleggers wordt volgens handelaren veroorzaakt door vrees voor een renteverhoging in de Verenigde Staten. Er waren vanochtend weinig kooporders, terwijl optiehandelaren vooral aan de verkoopkant opereerden om de AEX-index wat te drukken. Dat heeft te maken met het aflopen van optiecontracten aan het eind van de week. Ook de belangrijkste beurzen in Europa noteerden verliezen van ongeveer een half procent.

Transportconcern Nedlloyd verloor vanochtend aanvankelijk 5 procent van zijn waarde door oplopende verliezen bij de joint-venture P&O-Nedlloyd. Maar aan het einde van de ochtend was dat verlies beperkt tot 60 eurocent op 25,10 euro. Zonder duidelijke aanleiding was KLM de grootste stijger onder de AEX-fondsen met een winst van 2 procent op 25,20 euro. Atag, dat gisteren verliescijfers en een ingrijpende sanering bekend maakte, verloor 7,5 procent op 14,25 euro.