Zoete koek, zeilen en barbecue voor een Paars kabinet

Het kabinet doet vandaag een dagje Friesland. Het jaarlijkse dagje-uit van de ministers en staatssecretarissen begon vanmorgen in Bolsward, ten huize van vice-premier Jorritsma die haar collega's heeft onthaald op koffie met Friese zoete koek. Partners van bewindslieden en de voorzitters van de drie paarse Tweede-Kamerfracties waren eveneens uitgenodigd.

Omstreeks het middaguur heeft het gezelschap zich voor de lunch verplaatst naar een restaurant aan de Goëngarijpster Poelen, waarna voor vanmiddag een zeilwedstrijd op het Sneekermeer op het programma stond. Aan het begin van de middag was het nog onduidelijk of de wedstrijd daadwerkelijk is doorgegaan, gezien de weinig gunstige weersomstandigheden. Volgens de Friese weerman P. Paulusma zou er vanmiddag op het Sneekermeer een stevige wind staan (kracht 5 à 6) met enkele windvlagen en zware buien. ,,Ze zullen het voor hun kiezen krijgen als het doorgaat'', aldus Paulusma vanmorgen.

Aan de zeilwedstrijden zouden vijf boten meedoen, onder aanvoering van premier Kok, de vice-premiers Jorritsma en Borst en de ministers Zalm en Hermans. Aan het einde van de wedstrijd zou de `Kabinetsbokaal' worden uitgereikt. De dag wordt besloten met een borrel en barbecue bij minister Hermans thuis in Beetsterzwaag. Minister De Grave (Defensie) is vandaag niet in Friesland aanwezig wegens een bezoek aan de Balkan. Staatssecretaris Vermeend (Financiën) heeft verplichtingen in Den Haag.

Het is de eerste maal dat de bewindslieden van Paars-II er samen een dag op uittrekken. Vorig jaar was het kabinet pas gevormd en was er onvoldoende tijd door de formatie en de Miljoenennota die onder tijdsdruk tot stand kwam. Paars-I ging begin september 1997 een dagje naar het Gooi, waar een kaasboerderij en het natuurgebied de Westbroeker Zodden werden bezocht. De dag werd afgesloten met een diner op Kasteel Groeneveld in Baarn. In eerdere jaren gingen ministers en staatssecretarissen een dag op de Noordzee varen op een marineschip.

Half juli kwamen de bewindslieden van Paars-II in het Catshuis bijeen voor een `vrije gedachtewisseling' over het afgelopen en komende politieke seizoen. Daarbij werd onder meer geconcludeerd dat het kabinet als geheel onvoldoende `profiel' heeft en onvoldoende als `team' opereert.