Wapentransport uit Suriname voor FARC

De Braziliaanse politie heeft zaterdag beslag gelegd op een Surinaams vliegtuigje met automatische wapens, munitie en een raketinstallatie aan boord. De politie denkt dat de wapens bestemd waren voor de Colombiaanse guerrillabeweging FARC. Vier Brazilianen werden aangehouden.

Het vliegtuig maakte een tussenlanding bij Cachoeira Porteira. Volgens een politiewoordvoerder blijkt uit het natrekken van het serienummer dat het toestel uit Suriname komt. De Braziliaanse geheime dienst zou van tevoren van het transport hebben geweten. De wapens waren verpakt in Libische wapenkisten. Onder de regering-Wijdenbosch zijn de banden tussen Suriname en Libië aangehaald.

De vondst is een nieuwe aanwijzing dat Suriname een draaipunt is in de ruilhandel van wapens voor cocaïne. In het recente drugsproces tegen de voormalige legerleider Desi Bouterse dook de 31-jarige Surinamer `Bernard' op als getuige. Hij zou als tolk hebben gewerkt voor een Braziliaan die wapens inkocht voor de FARC. Volgens `Bernard' heeft Bouterse op het militaire vliegveld Kamp 52 meermalen partijen cocaïne ontvangen in ruil voor wapens. Bouterse's zoon Dino onderhandelde, Melvin Linscheer, het hoofd van de Surinaamse militaire inlichtingendienst, deed de beveiliging.

Dino Bouterse werkte tot april dit jaar op de Surinaamse ambassade in Brasilia. Daar kwam hij in opspraak toen bekend werd dat vijf Colombianen die een illegale landingsbaan aanlegden, zijn telefoonnummer op zak hadden. Dino Bouterse werd er in de Braziliaanse pers van beticht met ambassadeur Christopher het cocaïne- en wapenverkeer door de Amazone te coördineren.

De Braziliaanse vangst leverde informatie op die gisteren in Colombia leidde tot de onderschepping van een grot munitietransport voor de FARC. (AFP, ANP)