TRICKY

Het ondoorgrondelijke Angels With Dirty Faces, zijn vorige cd, blijkt gelukkig niet Tricky's definitieve koers. Met de nieuwe cd Juxtapose (die slechts 35 minuten duurt) gaat hij terug naar de transparante stijl van zijn debuut uit 1995. Hij werkte samen met de rappers Dj Muggs (van Cypress Hill) en Grease, en zangeres Kioka. Die combinatie leverde zelfs een voor Tricky ongebruikelijke spontaniteit op, door de felle raps die vrolijk contrasteren met zijn eigen manier van zingen. Tricky's hese straatvechtersstem is nog steeds tegelijk angstaanjagend en intiem. Het zijn dit soort tegenstellingen die Tricky's muziek avontuurlijk maken: van lieflijk naar rauw en via grimmig weer terug.

Het begin van de cd doet niet vermoeden dat het hier om Tricky gaat, zo overdreven romantisch zijn de aanzwellende gitaarakkoorden. Maar Tricky blijkt zich van electronicatovenaar te hebben ontwikkeld tot gevoelige beroerder van akoestische instrumenten. Hun zachtere klank is prachtig, en wordt versterkt door de soms juist knallende ritmes.

Tricky. Juxtapose (cid 8087)

    • Hester Carvalho