Soc. Générale blijft superbank afwijzen

De directie van de Franse bank Société Générale (SG) heeft zich gisteravond vierkant achter bestuursvoorzitter Daniel Bouton gesteld en een overname door Banque National de Paris (BNP) ,,onmogelijk'' genoemd.

BNP blijft door een vijandelijke overname van SG een superbank nastreven, een project dat al SPB is genoemd. Maar BNP heeft in de bankenstrijd niet de vereiste meerderheid in SG verworven. Het bestuur van SG benadrukt dat 68,5 procent van de stemhebbende aandeelhouders het vijandige bod van BNP niet heeft geaccepteerd. In zijn verklaring concludeert het bestuur dat ,,een minderheidsparticipatie van een van onze grootste Franse concurrenten, een situatie zonder precedent in Europa, zeer nadelig zou zijn voor de overige aandeelhouders van SG en voor het goed functioneren van het Franse bancaire systeem''.

Bestuursvoorzitter Bouton kondigde aan ,,actieplan'' aan dat het ,,SG mogelijk maakt zich de komende jaren [onafhankelijk] verder te ontwikkelen''. De actie van Bouton is bedoeld om de toezichthouder op de Franse banken CECEI (Comité des établissements des credit et des entreprises) aan zijn kant te krijgen. Gistermiddag vergaderde het CECEI onder leiding van de voorzitter van de centrale bank Jean-Claude Trichet over de ontstane situatie nu BNP wel een meerderheid van de bank Paribas in handen heeft gekregen, maar niet die van SG. Het CECEI nam nog geen beslissing. Trichet c.s. kunnen BNP verbieden de verworven aandelen in SG feitelijk over te nemen, maar waarschijnlijker is dat wordt aangestuurd op nieuwe onderhandelingen.

Bestuursvoorzitter Michel Pebereau van BNP verhardde de bankenstrijd gisteren met een verklaring dat hij met zijn belang in feite toch ,,effectieve controle'' op SG kan uitoefenen, omdat BNP de steun van twee Amerikaanse vermogensbeheerders voor de overname heeft gekregen.