Rene Russo

In een reeks profielen van gezichtsbepalende filmsterren deze week Rene Russo, de Amerikaanse actrice die pas op latere leeftijd debuteerde en altijd het meisje speelt in jongensfilms, zoals nu in `The Thomas Crown Affair'.

Met de actrices die naar verluidt de hoofdrol in Basic Instinct hebben geweigerd, zou een flinke verhoorkamer te vullen zijn. Ook Rene Russo behoort tot dat selecte gezelschap; de aristocratische brunette werd voor Paul Verhoevens film gevraagd na haar opvallende debuut in de honkbalkomedie Major League (1989). Maar ze vond het scenario te gewaagd en liet de rol van de biseksuele ijspriemzwaaister Catherine Tramell aan Sharon Stone, die er wereldberoemd mee zou worden.

Tien jaar later zijn de zaken omgekeerd. In de remake van de klassieke oplichtersfilm The Thomas Crown Affair kreeg Russo een rol die door Stone geweigerd was: die van een elegante vrouw die net als Catherine Tramell haar seksualiteit als wapen gebruikt. En hoewel de film van John McTiernan minder gewaagd is dan Basic Instinct, laat Russo zien hoe sexy ze is. Voor het eerst in haar carrière gaat ze uit de kleren – en dat op een leeftijd, zo roepen de Amerikaanse kranten met hypocriete trots, dat de meeste actrices zich al uit Hollywood hebben teruggetrokken.

Rene Russo (Burbank, California) is van 17 februari 1954, en heeft nooit haast gemaakt met haar filmcarrière. In Major League speelde ze pas op haar 34ste, nadat ze een jaar of vijftien had gewerkt als fotomodel; Russo's klassiek-mooie gezicht, met hoge jukbeenderen, een brede mond en grote slimme ogen, stond twaalf keer op de cover van Vogue en dertig keer voorop de Amerikaanse Cosmopolitan. Na haar filmdebuut maakte ze minder dan één film per jaar, bijna altijd als de doorleefde compagnon (en romantic interest) van een mannelijke superster. Ze was de vrouw van Mel Gibson in Ransom (1996), de collega (en ex-vrouw) van Dustin Hoffman in Outbreak (1994), de steun en toeverlaat van Clint Eastwood in In the Line of Fire (1993) en de inspirerende liefde van Kevin Costner in de golffilm Tin Cup (1996). Tussendoor speelde ze twee keer tegenover Mel Gibson en Danny Glover in de Lethal Weapon-reeks.

,,Ik ben altijd het meisje in typische jongensfilms, en dat vind ik heerlijk,'' heeft Russo – diep gelovig en allergisch voor sesam volgens de publiciteitsmachines – ooit gezegd. Haar beste rol tot nu toe was dan ook die in de kwajongensfilm Get Shorty, naar het boek van Elmore Leonard. Als de voormalige scream queen die John Travolta helpt bij zijn plannen om Hollywood te veroveren, legde ze een superieure combinatie van wereldwijsheid, cynisme en onderkoelde humor aan de dag die zelfs de sterren van Travolta, Danny DeVito en Gene Hackman deed verbleken.

Rene Russo hoeft niet zo nodig de hoofdrol in een film te spelen. Better a supporting role in a good movie than the lead in a bad one is haar motto. Misschien dat het Amerikaanse succes van The Thomas Crown Affair haar op haar 45ste nog tot een leading lady zal maken. Het zou niet het eerste zijn in Russo's filmcarrière dat laat kwam.

    • Pieter Steinz