Poetin geeft leger in Dagestan één week

Premier Vladimir Poetin heeft het Russische leger gisteren nog één week de tijd gegeven om een eind te maken aan de opstand van separatisten in Dagestan. Maar volgens de Russische stafchef zijn daarvoor enkele maanden nodig.

Poetin zei gisteren tijdens een bezoek aan een luchtshow bij Moskou dat hij de strijdkrachten aan het begin van de opstand in Dagestan drie weken heeft gegeven om orde op zaken te stellen in de Kaukasische deelrepubliek. ,,Er is nog een week tijd'', aldus Poetin. Maar de Russische stafchef, generaal Anatoli Kvasjnin, waarschuwde gisteren dat ,,het stabiliseren van de situatie in Dagestan een langgerekt proces is'' dat ,,diverse maanden'' zal duren. President Jeltsin droeg gisteren Poetin op minister van Defensie Igor Sergejev bij de operaties in Dagestan te betrekken. ,,Sergejev moet de leidende persoon zijn bij het oplossen van dit probleem, want de rebellen zijn goed bewapend'', aldus Jeltsin.

Poetin vroeg gisteren het Russische ministerie van Financiën geld te vinden voor de financiering van de militaire campagne tegen de Tsjetsjeense en Dagestaanse fundamentalisten die in Dagestan enkele dorpen bezet houden en er een islamitische republiek hebben uitgeroepen. De Russische soldaten die in Dagestan vechten worden volgens een mededeling van het ministerie even goed betaald als de Russische soldaten die dienst doen in de vredesmachten in Bosnië en Kosovo: ze krijgen duizend dollar per maand. Normaliter krijgen Russische soldaten tussen vier en twintig dollar per maand – als ze überhaupt worden uitbetaald.

Kvasjnin zei gisteren dat zijn troepen in Dagestan niet zullen aarzelen bases van de rebellen in Tsjetsjenië aan te vallen, maar hij beloofde daarbij burgerdoelen te ontzien. Gisteren trokken Russische troepen de grens tussen Dagestan en Tsjetsjenië over. Na enkele uren verdwenen ze weer naar Dagestan.

Israel beloofde Rusland gisteren informatie van de Israelische inlichtingendiensten die het Russische leger in staat moet stellen defundamentalisten in de Kaukasus beter te bestrijden. Dat werd gisteren in Israel gezegd na een gesprek tussen minister van Buitenlandse Zaken Levy en de Russische ambassadeur. (Reuters, AP, AFP)