Oranje kiest voor aanval tegen Denen

Bondscoach Frank Rijkaard brengt vanavond in de oefeninterland tegen Denemarken een zeer offensief elftal in het veld. In de spits keert Nederlands duurste voetballer aller tijden, Jerrel Hasselbaink, terug. Bij absentie van de aan zijn rug geblesseerde Dennis Bergkamp vormt de aanvaller van Atlético Madrid een duo met PSV-spits Ruud van Nistelrooy.

Patrick Kluivert opereert verrassend genoeg achter de twee spitsen op het middenveld. Die linie kent nauwelijks verdedigend ingestelde spelers aangezien Boudewijn Zenden (op rechts), Wim Jonk (centraal), die eveneens een come-back maakt, en Phillip Cocu (links) Kluivert in het hart van Oranje zullen flankeren. Na twee nederlagen, vijf gelijke spelen en een zege op Peru wil Rijkaard in Kopenhagen eindelijk eens een keer winnen. Maar tevens is duidelijk dat de bondscoach halverwege zijn missie op weg naar Euro 2000 nog steeds zoekt naar de juiste samenstelling van het Nederlands elftal.

Rijkaard probeert in het Parkenstadion, dat matig bezet zal zijn, de productiviteit van Oranje op te voeren. ,,Als bondscoach heb ik mijn team in acht wedstrijden acht keer zien scoren'', aldus de bondscoach. ,,Ik vind dat niet genoeg en ga het nu eens op een andere manier proberen. Ik denk dat Kluivert heel goed achter de spitsen kan spelen. Hij is fysiek sterk en houdt altijd tegenstanders bezig. Kluivert kan de spitsen in stelling brengen en krijgt in defensief opzicht steun van Cocu en linksback Van Bronckhorst. Ik wil eens kijken hoe dit uitpakt. Daar is het tenslotte een oefenwedstrijd voor. Je hoeft niet altijd met hetzelfde elftal te spelen.''

Barcelona-trainer Van Gaal liet Kluivert zondagavond tijdens de wedstrijd om de Spaanse Super Cup tegen Valencia (3-3) ook ruim een kwartier op de plek van de nummer tien voetballen.

Rijkaard heeft kennelijk geen al te hoge verwachtingen van het Deense elftal aangezien hij op het middenveld geen evenwicht heeft gezocht tussen aanvallers en verdedigers. ,,Ik verwacht niet dat we worden overlopen. Jonk hoeft ook niet meer te verdedigen dan hij gewend is. Ik kies bewust voor een aanvallend elftal.''

Opstelling Nederlands elftal: Doel: Van der Sar; verdediging: Reiziger, Stam, Frank de Boer en Van Bronckhorst; middenveld: Zenden, Jonk, Kluivert en Cocu; aanval: Hasselbaink en Van Nistelrooy.

Veronica zendt het duel rechtstreeks uit. De uitzending begint om 18.45 uur.

De aanklager van een Britse rechtbank heeft vier personen beschuldigd van het manipuleren van twee wedstrijden uit de Engelse voetbalcompetitie. Door het saboteren van electriciteit moesten twee duels worden stilgelegd. Daardoor konden de verdachten via weddenschappen in Azië gemakkelijk geld verdienen. In sommige Aziatische landen geldt namelijk de regel dat bij een weddenschap de stand bij het afbreken van een wedstrijd als uitslag telt. Het maakt daarbij niet uit of een wedstrijd normaal of vroegtijdig wordt beëindigd. In Engeland wordt in het laatste geval de weddenschap geannuleerd en het inlegbedrag teruggegeven.