Oeganda en Rwanda leggen wapens neer

Rwanda en Oeganda zijn het gisteren eens geworden over een wapenstilstand tussen hun troepen op Congolees grondgebied.

De leiders van beide landen worden vandaag in de Mozambikaanse hoofdstad Maputo verwacht, waar ze de topontmoeting van de Ontwikkelingsgemeenschap van Zuidelijk Afrika (SADC) als gasten zullen bijwonen. De Congolese president Kabila verliet de top gisteren overhaast en keerde terug naar de hoofdstad Kinshasa om, zoals hij liet weten ,,gebeurtenissen in Congo'' het hoofd te bieden.

Rwanda en Oeganda steunen sinds een jaar met woord en daad de rebellie tegen Kabila, maar het afgelopen weekeinde leidden verschillen van mening over de te volgen strategie tot hevige onderlinge gevechten in en rondom de stad Kisangani, in het noordoosten van Congo. Pro-Rwandese facties kregen het aan de stok met rebellen die steun krijgen van Oeganda, terwijl ook reguliere troepen van beide naties bij de gevechten waren betrokken. Volgens berichten uit Kisangani zaten de burgers tussen twee vuren. Vijftig inwoners zouden om het leven zijn gekomen, het aantal gesneuvelden aan militaire zijde is onbekend.

De Congolese regering van president Laurent Kabila, de gezamenlijke tegenstander van de rebellen en hun twee buitenlandse ondersteuners, heeft gelaten gereageerd op de strijd van de verschillende facties. ,,Ik heb hen niets te zeggen, behalve dat ze ons land dienen te verlaten'', zo verklaarde de Congolese minister van buitenlandse zaken, Yerodia Ndombase, vanmorgen in Maputo.

Ndombase zei weinig heil te verwachten van nieuw vredesoverleg met de presidenten van Rwanda en Oeganda, Bizimungu en Museveni, die eveneens naar Mozambique zouden reizen. Rwanda en Oeganda zijn geen lid van de SADC; Congo en zijn bondgenoten Zimbabwe, Namibië en Angola wel. De SADC heeft herhaalde malen gepoogd aan de onderhandelingstafel vrede te bewerkstelligen, laatstelijk via een akkoord in de Zambiaanse hoofdstad Lusaka, op 10 juli. Maar de belangrijkste rebellengroeperingen hebben deze vredesregeling niet steeds niet getekend.