LAKSA

Als u gasten iets feestelijks wilt voorschotelen zonder dagen in de keuken te staan is laksa de culinaire uitkomst. Deze kruidige maaltijd-kippensoep met toebehoren is afkomstig uit de voortreffelijke West-Javaanse keuken. Als geen ander weet de Javaanse kok de ingrediënten te componeren tot een pittige symfonie van geur, smaak en kleur. Bandoeng en Jakarta vechten om de eer voor de lekkerste versie van dit gerecht met als gevolg dat de kookboeken een laksa Jakarta en een laksa Bandoeng vermelden. Hier de Bandoengse: Van de kip wordt langzaam een bouillon getrokken (hoe langzamer hoe lekkerder!) onder toevoeging van een (kippen)bouillonblokje, wat lente-ui en wat zeezout. Als de kip gaar is wordt het vlees van de botten afgeplukt. Wrijf in een vijzel (oelekan) of in de keukenmachine de uien met de knoflook, de kemiri, ketoembar, koenjit, trassi en gember tot een brij die u even aanfruit in de olie. Voeg dit mengsel bij de bouillon, tezamen met de santen, de sereh, het salamblad en de kipstukjes. Voeg zout naar smaak toe en laat alles nog 10 min. zachtjes doorkoken. Week de soe-oen in heet water tot ze zacht is (ca. 10 min.) en laat ze goed uitlekken. Kook per persoon een ei en snij er plakjes van. Hak de selderij fijn, meng de sambal oelek met het citroensap en doe alle toevoegingen op schaaltjes. Week de taugé in heet water. Doe de soep in een kom en garneer daaromheen de diverse schaaltjes. Let wel goed op de volgorde bij het opscheppen: 1 eetl. rijst, daaroverheen 2 eetlepels soe-oen, een paar plakjes ei, 1 eetl. taugé een paar lepels soep, al naar gelang u van ,,meer of minder soepig'' houdt. Pas daarna strooit u selderij, fruitjes en krokante frietjes over het geheel. Voor degenen die van pedis (heet) houden: sambal erbij. Alle ingrediënten zijn bij Indonesische, Chinese en Surinaamse toko's te koop.

    • Rasi Hati