Internationale beurzen

LONDEN

De koersen in Londen stegen vanochtend. Beleggers waren gerustgesteld dat de Britse centrale bank tijdens haar jongste bijeenkomst heeft besloten de rente niet te verhogen. Het FTSE-koersgemiddelde noteerde rond het middaguur 0,6 procent hoger op 6206 punten.

De handel was overigens uitgesproken slap; omzetten waren zo gering dat handelaren zich afvroegen waarom ze eigenlijk op de beursvloer waren. Tot de grootste stijgers behoorden de aandelen van hypotheekbank Halifax, het farmaconcern SmithKline Beecham en scheepsvaartconcern P&O.

FRANKFURT

De koersen in Frankfurt openden hoger onder invloed van de vaste stemming in Wall Street. Maar al snel sloeg de stemming om. Na een aanvankelijke stijging met ruim 25 punten stond de DAX-index halverwege de dag op een minimaal verlies van 2 punten. Blikvangers waren Dresdner Bank, die ruim 3 procent winst boekte, en energieconcern Viag, dat bijna een procent moest prijsgeven als gevolg van het wegebben van speculaties over een fusie met concurrent Veba.

PARIJS

Ook de Franse beurs was vanochtend goed gestemd. De CAC40, het gemiddelde van de belangrijkste fondsen, lag rond het middaguur bijna 10 punten hoger op 4.493,28. Dat kwam overeen met een stijging van 0,21 procent.

NEW YORK

De effectenbeurs in New York sloot gisteren hoger onder invloed van redelijk gunstige cijfers over de inflatie in de VS. De Dow-Jonesindex steeg met 70,29 punten (0,64 procent) tot 11.117,08. De met spanning verwachte cijfers over de ontwikkeling van de consumentenprijzen in juli bleken overeen te komen met de prognoses. American Express en Citigroup deden het goed, net als Eastman Kodak. Hewlett-Packard, maandag de grote winnaar onder de aandelen in de Dow, was nu de grootste verliezer met een koersval van bijna 6 procent.

TOKIO

e aandelenkoersen op de effectenbeurs in Tokio zijn vandaag nog wat verder gestegen. De Nikkei-index ging omhoog met 32,17 punten (0,18 procent) tot 17.892,26. Het koersgemiddelde kwam in de loop van de handel ruim boven de grens van 18.000 punten. Tokio trok zich op aan Wall Street. Ook de meeste andere beurzen in het Verre Oosten waren hoger. De Hang-Sengindex in Hongkong stond aan het eind van de ochtendhandel op een flinke winst.