Internatio-Müller boekt winstdaling

Internatio-Müller (handel, techniek) heeft zijn winst in het eerste halfjaar van 1999 met 20 procent zien dalen tot 29,5 miljoen euro (65 miljoen gulden). De daling is het gevolg van een bijzondere bate die in de eerste helft van 1998 de winst opvoerde.

Internatio-Müller verdiende vorig jaar 9,3 miljoen euro door haar belang in telecomaanbieder Libertel van de hand te doen. Zonder de buitengewone lasten steeg de winst bijna 7 procent. De omzet nam met 66 miljoen euro toe tot 1,1 miljard, 6,3 procent meer dan in de eerste zes maanden van vorig jaar.

Van de twee divisies van Internatio-Müller, handel en techniek, boekte alleen de handelsactiviteiten omzetgroei. De bedrijfsonderdelen Interpharm (distributie van medicijnen) en Chemische Distributie verbeterden hun resultaten, ondanks ,,negatieve marktontwikkelingen'' in Europa. ,,Intussen lijkt het dieptepunt te zijn gepasseerd'', aldus Internatio-Müller. De distributie-activiteiten in Australië en Nieuw-Zeeland werden geruime tijd geplaagd door de Azië-crisis, maar die situatie is inmiddels verbeterd.

Het onderdeel Havendiensten boekte een lager resultaat als gevolg van de daling van de opbrengst uit de deelneming in havenbedrijf ECT (containeroverslag). Het belang van 30 procent in ECT bracht 1,6 miljoen euro op, een kwart minder dan het jaar ervoor.

De divisie techniek kampte met tegenvallers op de olie-, gas- en petrochemiemarkt. Bedrijfsonderdeel Imtech boekte daardoor een lagere omzet. De nieuwe Duitse dochter Rudolf Otto Meyer (ROM) zag haar omzet licht stijgen, ondanks de volgens Internatio-Müller ,,moeilijke marktomstandigheden'' in Duitsland. ROM, in 1997 nog verliesgevend, wist vorig jaar een bescheiden winst te boeken.