`Hongerend Irak verkoopt babyvoeding'

Ondanks de voedselnood in eigen land probeert Irak harde buitenlandse valuta te verdienen door de export van onder andere babyvoeding.

Die beschuldiging uiten de Verenigde Staten na de onderschepping, afgelopen zondag, door de Koeweitse kustwacht van een Iraakse kustvaarder met aan boord een lading melkpoeder voor baby's, zuigflessen en veevoeder. Volgens Washington was het schip op weg naar de Verenigde Arabische Emiraten.

Woordvoerder James Rubin van het Witte Huis zei gisteren dat het verschepen van babyvoeding vanuit een streng gecontroleerd land als Irak de instemming moet hebben gehad van Bagdad en dat de uitvoer aantoont dat de Iraakse regering zich niet bekommert om het welzijn van de bevolking. ,,Het feit dat Irak in strijd met opgelegde handelssancties voedingsmiddelen uitvoert in ruil voor harde valuta, terwijl zuigelingen en kinderen in Irak lijden aan ondervoeding, is opnieuw een aanwijzing voor het cynisme waarmee het Iraakse regime zich niets aantrekt van het welzijn van de eigen burgers''.

De Iraakse regering heeft woedend gereageerd op de beschuldiging. De Koeweitse berichtgeving betreft ,,pure leugens die worden weerlegd door de feiten, en die zijn bedoeld om de agressieve Amerikaanse en Britse propagandapolitiek (tegen Irak) te ondersteunen'', zo citeerde gisteren het Iraakse persbureau INA een functionaris van het ministerie van Handel in Bagdad. ,,De werkelijkheid is dat de Koeweitse autoriteiten zich schuldig hebben gemaakt aan piraterij'', aldus INA. Volgens het persbureau gaat het bij de aangehouden kustvaarder om een Indiaas schip, zijn de zuigflessen afkomstig uit India en is de melkpoeder van Chinese origine. INA citeert ook de eigenaar van de lading, die zegt dat hij de goederen probeerde te verschepen omdat ze niet aan de kwaliteitseisen voldoen.

Juist vorige week publiceerde het VN-kinderfonds UNESCO een rapport waarin staat dat de kindersterfte in Irak is verdubbeld in de periode nadat Bagdad in 1990 Koeweit binnenviel, wat leidde tot de Golfoorlog en het afkondigen van economische sancties door de VN. Volgens de directeur van UNESCO, Carol Bellamy, heeft zowel het VN-embargo als het Iraakse regime bijgedragen aan de slechte gezondheidstoestand waarin de kinderen in Irak verkeren. De Amerikaanse woordvoerder Rubin zei dat de uitvoer ,,een nieuw bewijs is dat de verantwoordelijkheid voor het lijden van de Iraakse kinderen bij Saddam Hussein ligt en niet te wijten is aan de sancties''. (Reuters,AFP)