Eigenaar van Enertel in problemen

Worldport, het Amerikaanse telecombedrijf dat vorig jaar het Nederlandse Enertel kocht, verkeert in acute financiële problemen. Als Worldport niet uiterlijk vandaag een lening van 120 miljoen dollar aflost, vallen zijn eigendommen toe aan een bankenconsortium onder leiding van Deutsche Bank.

Dat blijkt uit documenten die Worldport heeft gedeponeerd bij de Amerikaanse toezichthouder op de beurs. Enertel is medio jaren negentig opgezet om op de geliberaliseerde telecommarkt te gaan concurreren met het huidige KPN Telecom. Worldport kocht het bedrijf in de zomer van vorig jaar van de Nederlandse energie- en kabelbedrijven.

Ter financiering van deze overname verstrekte een consortium van banken aan Worldport een overbruggingskrediet van 120 miljoen dollar. Als zekerheid hebben de leningverstrekkers alle activa van Worldport en dochterondernemingen in onderpand gekregen. Een woordvoerder van Enertel gaat ervan uit dat het bedrijf, bij een eventueel faillissement van Worldport, zal worden overgenomen.

Worldport had de banklening eigenlijk 23 juni al moeten terugbetalen, maar na tussenkomst van de Amerikaanse investeringsmaatschappij Heico is tot vandaag uitstel verkregen. Heico, dat Worldport begin dit jaar ook al te hulp schoot, heeft intussen een belang verworven in het bedrijf van zeventig procent. Financiële steun van Heico zou een bankroet van Worldport op korte termijn kunnen voorkomen. De investeringsmaatschappij was gisteren niet voor commentaar bereikbaar.

De beursnotering van Worldport op de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq is sinds begin augustus geschrapt. Volgens Enertel is de belangrijkste reden hiervoor dat Worldport aandeelhouders niet op tijd heeft geïnformeerd over de majeure participatie van Heico. Gedupeerde aandeelhouders zijn intussen rechtszaken begonnen tegen Worldport en het voormalig management.

Toen Worldport Enertel in het voorjaar van 1998 overnam, was een meerderheid van het Amerikaanse bedrijf in handen van Maroon Bells Capital. Intussen zijn de banden met deze investeringsmaatschappij geheel doorgesneden. Drie energie- en kabelbedrijven (Delta, Edon en fusiepartner Pnem/Mega), die eind vorig jaar samen 15 procent in Enertel terugkregen, hebben dit belang nog steeds in handen.

In de eerste zes maanden van dit jaar leed Worldport een verlies van 58,3 miljoen dollar op een omzet van 42,8 miljoen dollar. De grote verliezen worden veroorzaakt door enorme rentebetalingen en afschrijvingen op grote investeringen in netwerkcapaciteit en nieuwe centrales.

Enertel, dat onder meer capaciteit en huurlijnen verkoopt aan andere telecombedrijven, behaalde in 1998 een brutomarge (bedrijfsresultaat als percentage van de omzet) van 38 procent. De omzet bedroeg 56,7 miljoen gulden. Nettoresultaten wil Enertel niet verstrekken.

    • Michiel van Nieuwstadt