Draškovic niet naar betoging in Belgrado

De Joegoslavische oppositieleider Vuk Draškovic weigert morgen deel te nemen aan de grote protestdemonstratie van de verzamelde oppositie tegen het regime van president Slobodan Miloševic. Ook oud-legerleider Momcilo Perišic blijft weg van de bijeenkomst.

Draškovic, leider van de Servische Vernieuwingsbeweging (SPO), liet gisteren weten het niet eens te zijn met de doeleinden en denkbeelden van sommige leiders van de oppositie. ,,Ik kan vele, vele stomme denkbeelden van onverantwoordelijke lieden niet accepteren'', aldus de SPO-leider. Hij noemde geen namen, maar doelde duidelijk mede op Zoran Djindjic, leider van de Democratische Partij en de belangrijkste leider van de Alliantie voor Verandering. In die paraplu-organisatie hebben zich de meeste oppositionele groepen en partijen verenigd; de SPO maakt er echter geen deel van uit. Draškovic laat zich morgen vertegenwoordigen door de voorzitter van de Belgradose gemeenteraad. De SPO riep gisteren haar aanhangers op wel naar de manifestatie in Belgrado te gaan, maar ,,zich niet te laten manipuleren''.

Generaal Momcilo Perišic, de vorig jaar door president Miloševic vervangen opperbevelhebber van de Joegoslavische strijdkrachten die zich onlangs bij de oppositie aansloot, komt evenmin naar de betoging in Belgrado. Hij is het niet eens met de eis van de oppositie dat Miloševic moet aftreden. Volgens Perišic moet Miloševic wel weg, maar moet hij conform de grondwet door het Joegoslavische parlement worden weggestuurd; het parlement heeft hem ook gekozen.

De demonstratie van morgen moet een hoogtepunt worden in de reeks van betogingen die de oppositie sinds half juni in vele steden van Servië op touw heeft gezet. De betoging wordt in samenwerking met de Servisch-orthodoxe kerk en de de Alliantie voor Verandering georganiseerd door de G17, een groep van onafhankelijke economen. (Reuters, AFP, AP)