Dodental aardbeving blijft stijgen

Het dodental van de aardbeving in het noordwesten van Turkije is opgelopen tot meer dan 3.000. Precieze cijfers zijn niet bekend. Volgens een schatting vandaag rond het middaguur zijn bijna 14.000 mensen gewond geraakt. Duizenden mensen zijn als vermist opgegeven.

Gevreesd wordt dat nog veel slachtoffers zullen worden aangetroffen onder de puinhopen van ingestorte gebouwen in het geteisterde gebied, dat zich uitstrekt van het zuiden van Istanbul tot de wijde omgeving van de industriestad Izmit.

In Izmit, een van de zwaarst getroffen steden, hebben lokale brandweerlieden de pogingen opgegeven om de enorme brand te bedwingen in een olieraffinaderij, de grootste in Turkije. Zij wachten op de komst van Franse en Duitse blusvliegtuigen. Uit vrees voor explosies en voor het overslaan van de brand zijn personeel en inwoners in de omgeving geëvacueerd. In de nabijgelegen marinehaven Golcük zoeken reddingswerkers nog steeds naar ongeveer 200 zeelieden die werden bedolven onder puin. Bij gebrek aan voldoende professionele hulp graven veel overlevenden met blote handen in de puinhopen van ingestorte huizen en flatgebouwen in de hoop familieleden en buren levend onder de brokstukken vandaan te halen. Duizenden mensen hebben de afgelopen nacht in de openlucht doorgebracht. Uit de hele wereld, inclusief Turkije's aartsrivaal Griekenland, is hulp op gang gekomen.

Turkse seismologen hebben de kracht van de beving in de nacht van maandag op dinsdag bijgesteld van 6,7 naar 7,4 op de schaal van Richter. In de Turkse media wordt vanochtend felle kritiek geuit op overheid en aannemers. Door de slechte constructie van veel gebouwen is het aantal slachtoffers onnodig hoog, luidt de teneur. Waarnemers zeggen dat, naast het menselijke leed, de economische schade enorm zal zijn. In het getroffen gebied bevinden zich veel industrieën. (Reuters, AFP, AP)

Bij de ramp zijn volgens de Alarmcentrale EuroCross ten minste negentien Turks-Nederlandse mensen om het leven gekomen, onder wie vijf kinderen. Vandaag vertrekt een team van Eurocross naar Izmit. Een hulpteam van de gezamenlijke Nederlandse alarmcentrales heeft een coördinatiecentrum geopend in een hotel in Istanbul.

Het Eindhovens Dagblad heeft vandaag op de voorpagina twee artikelen zowel in het Nederlands als in het Turks afgedrukt. Het gaat om een groot `blok' met data, cijfers en telefoonnummers over de aardbeving en een reactieverhaal van Turkse mensen uit Eindhoven en Helmond. ,,We vonden het belangrijk dat de geïnterviewde Turken hun eigen verhaal konden teruglezen'', zegt hoofdredacteur Joep van der Hart van de Brabantse krant. Het Eindhovens Dagblad heeft bij een Turks gemeensschapshuis en enkele Turkse winkels in Eindhoven en Helmond ongeveer tweehonderd kranten neergelegd. In de regio Oost-Brabant wonen en werken veel Turken.

Op Schiphol heeft zich gisteren en vandaag een aantal Turkse Nederlanders gemeld die direct een vlucht willen boeken richting Turkije.