Clinton steunt staal- en oliesector

De Amerikaanse president Bill Clinton heeft ondanks Europese bezwaren een noodprogramma goedgekeurd voor het verstrekken van 1,5 miljard dollar aan kredietgaranties als steunmaatregel voor Amerikaanse bedrijven in de staalsector en de olie- en gasindustrie.

Staalprodudcenten en olie- en gasbedrijven juichen de maatregel toe maar eisen dat de regering in Washington meer doet tegen producten die tegen dumpingprijzen (onder de kostprijs) op de Amerikaanse markt worden afgezet.

Sir Leon Brittan, Europees commissaris voor handel, klaagde daartegen dat het Witte Huis te ver is gegaan en een reactie riskeert van zijn voornaamste handelspartners. ,,Het zou kunnen uitdraaien op een zeer schadelijke escalatie van subsidies'', aldus Brittan.

Het Amerikaanse steunpakket dat Clinton door zijn handtekening tot wet heeft verheven, voorziet in kredietgaranties van een miljard dollar voor staalproducenten en een half miljard voor olie- en gasondernemingen. Het Witte Huis lichtte toe dat het pakket een zeer noodzakelijke geldinjectie mogelijk maakt van Amerikaanse staalbedrijven die in de knel zijn gekomen door een sterk toegenomen import van staalproducten uit Rusland, Brazilië en andere landen.

Onafhankelijke olie- en gasproducenten in de VS kunnen het geld gebruiken om te herstellen van de sterke olieprijsdaling van afgelopen najaar en winter. Door die lage prijzen was het vaak goedkoper om olieproducten te importeren dan in olie in de VS te winnen. De olieprijzen hebben zich inmiddels weer hersteld maar volgens een woordvoerder van het Witte Huis hebben de Amerikaanse bedrijven toch tijdelijk steun nodig.

Clinton heeft al maandenlang onder druk gestaan van bedrijven, vakbonden en politici om de (goedkope) importen in te dammen. Aan de andere kant hebben de Europese Unie en andere handelspartners van de VS voortdurend benadrukt dat Amerikaanse importbeperkingen een spiraal van protectionistische maatregelen in gang zouden kunnen zetten. In een recente brief aan de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Barshefsky constateerde EU-commissaris Brittan dat het Amerikaanse kredietgaranties voor staal en olie volgens afspraken binnen de Wereldhandelsorganisatie als subsidie moeten worden aangemerkt. (Reuters)