Castro's haaienkooi beschermt zwemster

Met de hulp van de Cubaanse president Fidel Castro zal marathonzwemster Susie Maroney begin volgende maand een poging doen om van Jamaica naar Cuba te zwemmen. Naar verluidt was de communistische leider zo onder de indruk van de laatste oversteek van de 24-jarige Australische, vorig jaar van Mexico naar Cuba, dat hij Maroney naderhand uitnodigde voor een diner in Havana en haar bij die gelegenheid een doos Cubaanse sigaren overhandigde.

Maroney voltooide de 207 kilometer lange zwemtocht afgelopen jaar in een tijd van 39 uur en ruim 30 minuten. Gisteren vertelde de langeafstandszwemster dat Castro haar een gloednieuwe haaienkooi cadeau had gedaan. Het ijzeren gevaarte dient als bescherming tegen haaien, die in groten getale voorkomen in het Caraïbisch gebied. Castro heeft haar ook een begeleidingsboot aangeboden, compleet met Canadese bemanning.

Maroney begint vermoedelijk op 2 of 3 september aan de 165 kilometer lange tocht. Tegenover verslaggevers verklaarde de Australische gisteren dat de oversteek van Jamaica van Mexico haar laatste tocht zal worden voordat ze ,,een normale baan'' gaat zoeken.

Het idee van de oversteek, van Montego Bay naar Santiago, ontstond vorig jaar toen Maloney voor het eerst oog in oog stond met Castro. De marathonzwemster vertelde gisteren al jaren met het plan rond te lopen. Castro moedigde haar aan. Maroney zei niet te weten van welk materiaal de kooi is gemaakt. ,,Maar Fidel heeft beloofd een kooi te maken, dus waarom zou ik daar aan twijfelen.''

Maroney heeft in de loop der jaren een indrukwekkende erelijst opgebouwd. Zo was ze acht jaar geleden de snelste zwemster die de oversteek van Engeland naar Frankrijk maakte, in een tijd van 17 uur en 13 minuten. Een ander hoogtepunt was de 168 kilometer lange tocht van Cuba naar de Verenigde Staten, twee jaar geleden in 26 uur en 22 minuten. (AP)