Brutale advertentie tegen Lafontaine

`Wat zou meer onrust op de beurs veroorzaken dan zijn aftreden?' `Zijn herbenoeming'. Met die advertentietekst prikkelde de Beierse Direkt Anlage Bank vanmorgen Duitse krantenlezers. Ziemlich frech (nogal brutaal), vindt een woordvoerster van de beurs in Frankfurt de advertentie. Maar de Direkt Anlage Bank is overstelpt met telefoontjes van klanten, die zich ,,zorgen maken'' over een wederopstanding van Lafontaine.

De omstreden SPD-voorzitter trad op 11 maart van dit jaar onverwacht terug als minister van Financiën. Daarna werd het stil rondom Lafontaine, totdat onlangs bekend werd dat hij in oktober zijn memoires (Das Herz schlägt links) zal publiceren. Daarin zullen zijn rivaal, bondskanselier Gerhard Schröder, en diens rood-groene regering er flink van langs krijgen.

De publicatie is goed getimed, want vanaf september worden in anderhalve maand vijf belangrijke deelstaatverkiezingen gehouden, waarbij de SPD volgens de opiniepeilers flinke verliezen te wachten staan. ,,Als de aardverschuiving die voor de SPD wordt voorspeld plaatsvindt, ziet het er niet goed uit voor de economische hervormingsplannen van Schröder'', zegt Dieter Bräuninger, financieel analist bij Deutsche Bank Research in Frankfurt. Als de SPD, na Hessen, de macht in nog een deelstaat verliest, wordt haar positie in de Bondsraad danig verzwakt.

Nu al maakt de financiële wereld zich zorgen over de richtingenstrijd in de SPD tussen moderniseerders en traditionalisten. Reinhard Klimmt, minister-president van Saarland en goede vriend van Lafontaine, wierp zich onlangs op als het linkse geweten van de SPD. Klimmt, die de kans loopt de macht aan Peter Müller (CDU) kwijt te raken, slaat hard om zich heen in een poging zich te profileren. Hij verwijt Schröder de `ziel' van de partij te verkopen. Klimmt weet zich gesteund door kopstukken uit de vakbeweging, die meer van de `Lafontaine-SPD' houden.

Schröder en zijn moderniseerders kregen het weekeinde steun uit onverwachte hoek van Hans-Olaf Henkel, spreekbuis van de werkgevers in de industrie, die de kanselier opriep aan zijn bezuinigings- en sociale hervormingsplannen vast te houden. Terugkeer van Lafontaine acht Bräuninger van Deutsche Bank onwaarschijnlijk. ,,Maar tot de verkiezingen in de belangrijkste SPD-deelstaat Noordrijn-Westfalen, volgend jaar, kan het onrustig blijven.''