Bruce Lee

Bruce Lee. Als er iemand onlosmakelijk is verbonden met de vechtsport en vechtfilms, dan is hij het. En hij vecht niet zo maar. Als we de fans moeten geloven, is hij de kunstenaar van de oosterse vechtsport. Zijn ongelooflijk lenige, niet overdreven gespierde lijf beweegt zo soepel, snel en gracieus dat de al vaak gemaakte vergelijking met ballet niet overdreven is. En, zo leert de documentaire van vanavond ons, er zat ook nog een filosofie achter. Lee – hij studeerde ooit wijsbegeerte – gebruikte in de vaak bloederige duels behalve zijn lichaam ook zijn hoofd.

Niet dat je daar veel van terug ziet. Lee gilt en kreunt beter dan Michael Jackson en Monica Seles, hij knokt als een dolle met massa's mensen tegelijk en voor een treffer op de edele delen deinst hij niet terug. Het bloed spat, druipt en vloeit rijkelijk, terwijl het geluid van de knullig nagesynchroniseerde klappen herinnert aan de ingeblikte elektropop van begin jaren tachtig. De agressieve Lee overwint altijd, want zo verkondigt hij in Fist of Fury: ,,We Chinese are not sick men.'' De man die de filmindustrie in Hongkong verkoos boven die van Hollywood en onverwacht mondiaal succes had, was vóór alles gebrand op de emancipatie van de Chinees. Reden ook om in eigen beheer films te ontwikkelen en te regisseren. Of de Chinezen blij waren met het tekenfilmachtige, ongenuanceerde beeld dat Lee van hen schiep, is de vraag.

Lee wordt ondertussen wereldwijd gezien als een legende, waarschijnlijk mede dankzij zijn mysterieuze dood ruim 25 jaar geleden. Nog steeds wordt er gespeculeerd over de doodsoorzaak. Anabolen? Drugs, drank, mafia, te veel gesport, te veel op zijn hoofd geslagen? De geruchten namen weer in hevigheid toe toen zoon Brandon, ook acteur in vechtfilms, op de set van The Crow overleed. In die film over een popster die uit de dood opstaat, werd hij doodgeschoten. Het pistool had eigenlijk losse flodders moeten bevatten.

Zoals dat hoort bij een echte legende, waren er naast zijn zoon al velen die de knokkoning probeerden te evenaren. Ook acteurs als Bruce Le, Bruce Li en Bruce Lei kreunen en gillen als hun grote voorbeeld. Jet Lee (uiteraard geen familie) speelde zelfs in de remake van Lee's Fist of Fury. In vechtkwaliteiten en zeker niet in roem en succes hebben ze vooralsnog geen van allen The Ultimate Fighter overtroffen.

Curse of the Dragon, RTL5, 20.30-22.15u.

    • Lukas Keijser