Aarzelende sfeer op effectenbeurs

Op de Amsterdamse effectenbeurs heerste vanochtend een aarzelende sfeer. ,,De stijgende tendens op Wall Street is in Europa niet echt overgenomen'', aldus een handelaar. De AEX-index stond om 12.30 uur op een licht verlies van 0,06 punten op 572,97. Daarmee deed Amsterdam het iets slechter dan sommige andere Europese beurzen.

De omzetten stelden volgens handelaren meestal niet zoveel voor. Enige activiteit was er rond ABN Amro, dat morgen de halfjaarcijfers presenteert. Ook in aandelen ING was relatief veel omzet. Maar tot grote koerswijzigingen kwam het bij deze fondsen daardoor niet.

De echte uitschieters, veroorzaakt door de dunne handel, waren negatief. DSM moest 2,20 euro inleveren op 123,70. ASM Litho zag 1,45 euro verloren gaan op 56,55 euro. Doordat zwaargewichten als Philips en Koninklijke Olie redelijk stand hielden bleef de AEX-index bijna ongewijzigd vergeleken met het slot van gisteren. De rest van de grote fondsen gaf marginale veranderingen te zien.

Bij de middelgrote Midkap-fondsen overheersten de verliezen. In deze groep was verzekeraar ASR al spekkoper met een winstje van 70 eurocent op 63,10 euro, een stijging met iets meer dan 1 procent.

De publicatie van een aantal halfjaarresultaten leidde evenmin tot grote koersverschuivingen. Wegener, dat door flinke goodwillafschrijvingen in het eerste halfjaar een slechts fractioneel betere nettowinst liet zien, verloor 40 eurocent op 13,60 euro. Aalberts Industries kwam met fraaie halfjaarcijfers (winst plus 30 procent), maar zakte toch 20 eurocent weg naar 17,50 euro. De mededeling van het flinke verlies in het eerste halfjaar bij Atag hadden beleggers al zien aankomen. De daling bleef beperkt tot 60 eurocent op 16 euro door de aankondiging dat het bedrijf het mes in de (personeels)kosten zet.