Zware aardbeving treft West-Turkije

Het noordwesten van Turkije is afgelopen nacht getroffen door een zware aardbeving. Volgens een eerste balans zijn ongeveer 600 mensen om het leven gekomen en zijn duizenden mensen gewond geraakt.

Het zwaarst getroffen lijkt de industriestad Izmit, 90 kilometer ten zuidoosten van Istanbul, waar grote schade is aangericht aan huizen, flatgebouwen en fabrieken.

De 45 seconden durende beving, met een kracht van 6,7 op de schaal van Richter, deed zich voor om twee minuten na één uur Nederlandse tijd. De beving, die werd gevoeld tot in Bulgarije, Griekenland en de Turkse hoofstad Ankara, werd gevolgd door talrijke naschokken.

Het epicentrum lag in de buurt van Izmit aan de Zee van Marmara; ooggetuigen meldden vanochtend dat daar meer dan honderd mensen om het leven zijn gekomen. Ook uit omliggende steden, zoals Golcük waar een belangrijke marinehaven is gevestigd, Adapazari, Eskisehir en Bursa komen berichten over doden en gewonden, en over grote schade aan gebouwen en installaties. Het verkrijgen van een duidelijk overzicht over de omvang van de ramp wordt bemoeilijkt doordat het telefoonverkeer, evenals de stroomvoorziening, in een groot deel van Turkije is uitgevallen.

Hulpverleners verwachten dat het definitieve dodental nog verder zal stijgen. Nog niet alle getroffen gebieden zijn bereikt. Op de Turkse televisie waren vanochtend beelden te zien van overlevenden die in de puinhopen van ingestorte flatgebouwen zochten naar slachtoffers. In Istanbul werden ten minste 40 mensen gedood onder de brokstukken van hun ingestorte appartementen. Honderden inwoners raakten gewond door vallend puin of toen zij in paniek van het balkon van hun woning sprongen. Duizenden angstige inwoners liepen door de in duisternis gehulde straten in de getroffen wijken.

Veel erger nog dan Istanbul lijken evenwel de industriestad Izmit en wijde omgeving te zijn getroffen. Brandweerlieden waren daar vanochtend bezig met het blussen van een brand in een grote olieraffinaderij. In de stad zijn veel gebouwen met de grond gelijk gemaakt en wegen geblokkeerd. In een crisiscentrum in de hoofstad Ankara zei de Turkse premier, Bülent Ecevit, vanochtend dat duidelijk is dat de marinebasis Golcük in een van de zwaarst getroffen gebieden ligt. Onder de 80 doden die tot dusver in de havenstad zijn geteld zijn 20 marinemensen, terwijl zich nog zo'n 250 marinemensen bevinden onder de puinhopen van hun ingestorte verblijven. ,,Ik denk dat het dodental hoog zal zijn'', zei de premier. ,,Zo God het wil, zal het niet zo erg zijn als we vrezen'', voegde hij daar aan toe.

Uit verscheidene landen, waaronder Duitsland, is inmiddels hulp aangeboden aan Turkije.