Veel animo voor kranten van VNU

De Belgische uitgevershuizen Concentra en VUM Groep (Vlaamse Uitgeversmaatschappij) hebben belangstelling om de regionale kranten van VNU over te nemen. Ook Wegener Arcade is geïnteresseerd. Dat hebben woordvoerders van deze concerns vanmorgen bevestigd. PCM Uitgevers en De Telegraaf geven geen commentaar.

VNU, uitgever van onder meer de Gelderlander en BN De Stem, zette gisteren bij de bekendmaking van de overname van het Amerikaanse media-onderzoeksbureau Nielsen de divisie dagbladen in de etalage. Voor VNU is het uitgeven van kranten geen kernactiviteit meer. Naast Nederlandse uitgevershuizen tonen ook uitgevers van Vlaamse dagbladen belangstelling. ,,Wij zijn zeer geïnteresseerd'', stelt directeur Felix Porters van de Regionale Uitgevers Groep (RUG), uitgever van de regionale kranten Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. ,,Het uitgeven van regionale kranten is onze kernactiviteit. Uitbreiding richting Nederland zou voor ons een logische stap zijn.'' RUG maakt deel uit van uitgeversconcern Concentra, dat naast kranten regionale televisiestations en drukkerijen bezit. Concentra bezit volgens Porters over ,,voldoende mogelijkheden en middelen'' om serieus in de race te zijn voor de VNU kranten.

Directeur Guido Verdeyen van de VUM Groep (De Standaard en Het Nieuwsblad) is ook geïnteresseerd. ,,Wij kijken serieus naar de VNU-kranten, onze oorlogskas is alleen niet groot genoeg.''

    • Jochen van Barschot