Van Benthem naar Canada

Evert van Benthem, tweevoudig winnaar van de Elfstedentocht en eigenaar van een kaasboerderij, emigreert naar Canada.

Ex-schaatser Evert van Benthem, zijn vrouw Janette en hun zonen Rolf, Merein en Jos emigreren in maart volgend jaar naar Canada. De tweevoudige winnaar van de Friese Elfstedentocht (1985 en 1986) en zijn gezin vestigen zich in Red Deer, op een uur rijden van Calgary (Alberta). Van Benthem (40), in 1996 als gestopt wedstrijdrijder en thans eigenaar van een kaasboerderij in Sint Jansklooster, wordt in Canada melkveehouder.

Volgens de Canadese ambassade verhuisden vorig jaar ongeveer 250 Nederlandse boeren met hun gezinnen naar Canada, een verdubbeling ten opzichte van 1997. Echtgenote Janette van Benthem: ,,Voor Evert en mij is de emigratie een uitdaging. We waren al lang aan een nieuw avontuur toe. Eerder hadden we grote belangstelling voor een boerderij in Nieuw-Zeeland. We komen nu in een schitterend mooi land te wonen.''

Hadden jullie het niet meer naar je zin in Nederland?

Janette van Benthem: ,,Op onze zuivelboerderij `De Benthemer', die we zes jaar geleden openden, maken we boerenkaas. Die is een succes. Evenals de kluunwijn, de boerenkakelroom, de beerenburgerbonbons en de zelfgemaakte mosterd. We kunnen goed leven van de verkoop van die levensmiddelen en van andere spullen, zoals ansichtkaarten en sleutelhangers. Onze winkel trekt heel wat toeristen. Maar Evert en ik wensen meer privacy; én we willen vooral melkveehouders zijn. In alle rust. Daarvoor is een uitbreiding van ons bedrijf nodig, maar die zit er niet in omdat we in een natuurgebied wonen.''

Biedt de Nederlandse overheid boeren te weinig kansen?

,,Startende agrariërs hebben het hier moeilijk. `Den Haag' heeft het slecht met hen voor. De overheid heeft alleen oog voor de superbedrijven. Groot, groter, grootst, is het motto. Dat geldt trouwens óók voor de middenstanders. Het plezier in het boerenvak wordt ons hier ontnomen. In Canada is het vrijheid, blijheid. We hebben een huis gekocht met 64 hectare land, met een optie van nog eens twee keer 64 hectare. Op die grond gaan we schuren bouwen. We hopen honderd koeien te gaan houden. Dan ben je zeker van een goede boterham.''

Spreken jullie al Engels?

,,Nou niet echt, dat moeten we nog leren. Zet maar een oproep in de krant – een geschikte leraar mag ons wegwijs maken in die taal. Dat Engels komt wel, we zijn niet dom. Allebei hebben we middelbaar landbouwonderwijs gehad. Ik heb begrepen dat er zo'n 300.000 Nederlanders in de buurt van Calgary wonen, we zitten daar dus niet alleen. Een ander voordeel van Calgary is dat er een prachtige schaatsbaan is. Fijn voor ons én voor onze kinderen.''

Staat jullie zuivelboerderij `De Benthemer' al te koop?

,,Nee, zo ver is het nog niet. Maar volgende maand is er bij ons wel een boeldag waarbij van alles wordt verkocht.''

    • Guido de Vries