TODD TERRY

In het nummer `Tee Jazz' spreekt Todd Terry zijn critici (`critic bullshit motherfuckers') alvast toe: `I'm waiting for your motherfuckin' album!' De beste stuurlui staan aan wal, met andere woorden. Het is geen wonder dat Terry kritiek verwacht: op dit album probeert hij muziek te maken in een andere stijl dan die waarmee hij bekend is geworden. De uit New York afkomstige Terry maakte eind jaren tachtig furore met een harde stijl house, die verwant was aan hiphop. In de jaren daarna werd hij ook in Europa een veelgevraagde house-DJ. Op Resolutions waagt hij zich aan jungle, de Engelse stroming die snelle, hectische ritmes koppelt aan zware bassen.

Amerikaanse jungle (of drum 'n' bass, zoals het genre ook wel genoemd wordt) was tot nu toe een slap aftreksel van Britse jungle. Terry's poging is niet onaardig, maar de kracht en originaliteit van zijn Engelse voorbeelden (zoals Grooverider en Roni Size) benadert hij zelden. Vaak klinkt het net wat te netjes en voorzichtig, of wil het niet echt swingen: Terry laat de drums niet knallen en zet de bassen te zacht. Het best geslaagd zijn nog de combinaties van hiphop en jungle, zoals Whatcha Know, met rapper Cash Money. Maar dat nummer zou, evenals de rest van het album, onder handen genomen moeten worden door een Engelse jungle-producer, die er een stel knallende remixes van zou kunnen maken.

Todd Terry: Resolutions. Virgin CDREST1.

    • Sietse Meijer