THE ECONOMIST

Ook de hoogvliegers in cyberspace zijn onderworpen aan de wetten van de economische zwaartekracht. De prijzen van de Internetaandelen die begin dit jaar stratosferische hoogten bereikten zijn scherp gedaald, ook al zijn ze nog niet op aarde. De Internetaandelenindex van de investeringsbank Goldman Sachs is sinds april dit jaar veertig procent gezakt.

De apostels van het Internet-evangelie blijven trouw aan hun geloof, zelfs degenen die in april hun Internetaandelen verkochten, zoals Alberto Vilar, manager van het technologiefonds Amerindo. Hoewel hij er van uit gaat dat de prijzen nog wat verder kunnen zakken is hij bezig de aandelen in kwestie terug te kopen, oomdat hij nieuwe recordhoogten verwacht. Een van de redenen waarom hij en anderen dat doen is dat de institutionele beleggers die nu nog ondervertegenwoordigd zijn in de Internetsector, in de rij staan om deel te nemen zodra de prijzen hun ondergrens hebben bereikt.

Dat mag waar zijn, meent het blad, maar daarmee worden de prijzen voor Internetaandelen nog niet minder irrationeel. Het is voor een onderneming als Amazon.com net zo plausibel om uit te gaan van een toekomstige marktwaarde van 15 miljard dollar als van een waarde van 150 miljard dollar.

Natuurlijk verandert Internet de manier waarop de wereld functioneert. En sommige aandelen zullen inderdaad een koopje blijken te zijn. Maar de ervaring met vroegere technologische revoluties heeft uitgewezen dat maar weinig van de pionierondernemingen zich wisten te bewijzen als een goede investering op langere termijn

Het weekblad The Economist is verkrijgbaar in de kiosk.

www.economist.com

    • Herman Frijlink