Taxi-oorlog Amsterdam lijkt voorbij

Aan de `taxi-oorlog' in Amsterdam lijkt een einde te zijn gekomen. TaxiDirekt nam vanmorgen genoegen met een toezegging van de directie van de Taxi Centrale Amsterdam (TCA) dat er alles aan wordt gedaan om taxichauffeurs in de hand te houden.

TaxiDirekt, dat sinds oktober 1998 met een kleine 25 chauffeurs de enige concurrent is van TCA, trok vanmorgen zijn eisen in een kort geding in. Het bedrijf had het kort geding aangespannen wegens aanhoudende bedreigingen en pesterijen door TCA-chauffeurs. Ook zouden de afgelopen weken een TaxiDirekt-chauffeur mishandeld zijn en een passagier met pepperspray in het gezicht zijn gespoten. Met name op momenten dat TaxiDirekt de taxistandplaatsen probeerde te gebruiken, sloeg de vlam in de pan.

De nieuwkomer in Amsterdam eiste daarom aanvankelijk van TCA dat aan de incidenten een einde zou worden gemaakt op straffe van een dwangsom van 10.000 gulden per keer. Maar een korte uitspraak van TCA-directeur D. Grijpink was genoeg om de eis in te trekken. Daarmee was het kort geding beëindigd.

,,Wij staan absoluut niet achter de taxichauffeurs die het werk van anderen proberen te belemmeren'', zei Grijpink tegen de rechtbankpresident. Grijpink beloofde streng tegen de chauffeurs te zullen optreden. TCA heeft via een tuchtrechtsysteem de mogelijkheid chauffeurs te schorsen. Verder zei hij nog dat TCA erkent dat de concurrent gerechtigd is de standplaatsen te gebruiken.

Even eerder was het tijdens het kort geding nog fel aan toe gegaan. ,,Agressieve, losgeslagen driftkoppen'', noemde TaxiDirekt-advocaat S. van Heeks de `harde kern' van TCA-chauffeurs. Volgens haar hadden zij hun wrok over de liberalisering van de taxibranche tegen de verkeerde personen geuit.

Advocaat P. de Vos van TCA vond dat de incidenten schromelijk overdreven waren. Zo zou een chauffeur van TaxiDirekt een kaakbreuk hebben gesimuleerd. En af en toe was er misschien ,,krijg de tering of kankerlijer'' geroepen maar dat moest niet al te zwaar worden genomen. TaxiDirekt had volgens hem de confrontatie gezocht om te maskeren dat het bedrijf ,,maar niet van de grond wil komen''. Hij vond verder dat TCA niet voor het gedrag van chauffeurs verantwoordelijk gesteld kan worden.

De politie doet nog onderzoek naar de tientallen aangiften die TaxiDirekt heeft gedaan.