Strijd in Dagestan breidt zich uit

In het westen van Dagestan breidt de strijd tussen separatisten en Russische troepen zich uit. Volgens de Tsjetsjeense president Maschadov zijn Russische troepen met pantserwagens op Tsjetsjeens grondgebied doorgedrongen. De Russen hebben gemeld in tien dagen zeshonderd separatisten te hebben gedood; die van hun kant beweren dat 150 Russische soldaten en officieren zijn gesneuveld.

Het Russische leger voert de strijd tegen de deels uit Tsjetsjenië afkomstige fundamentalisten vanuit de lucht en met de zware artillerie en is, bevreesd voor verliezen, terughoudend met de inzet van grondtroepen. Volgens de Russen zijn de opstandelingen omsingeld in de dorpen in het westen van Dagestan die ze bezet houden. Maar uit onderschepte radio-communicatie van de separatisten blijkt volgens waarnemers duidelijk dat die gestaag en ongehinderd vanuit het naburige Tsjetsjenië worden bevoorraad met voedsel en wapens. Dat blijkt ook uit korte ondervragingen van de zestien krijgsgevangenen die in handen van de Russische troepen zijn gevallen.

Rusland heeft gisteren het verlies van 64 man – veertien doden en vijftig gewonden – toegegeven. De separatisten geven van hun kant toe zestig man te hebben verloren: 25 doden en 35 gewonden. In Moskou zei president Jeltsin gisteren dat ,,harde maatregelen'' worden genomen om de fundamentalistisch-separatistische opstand in Dagestan te bedwingen. Ook de nieuwe Russische premier Poetin liet zich gisteren in die zin uit. Het Russische parlement, de Doema, eiste gisteren in een unaniem aangenomen resolutie onmiddellijke maatregelen tegen ,,de uiterst gevaarlijke vorm van terrorisme tegen de Russische Federatie'', waarvan in Dagestan sprake zou zijn. De commandant van de noordelijke Kaukasus, generaal Viktor Kazantsev, kondigde voor morgen een ,,beslissend offensief'' tegen de opstandelingen aan.

De separatisten kondigden gisteren de vorming van een regering van ,,de islamitische staat Dagestan'' aan. De regering wordt geleid door Serajdin Ramzanov, een Avaar. De Avaren vormen met een half miljoen zielen de grootste etnische groep in Dagestan, waar 34 verschillende etnische groepen wonen. Volgens de bekendmaking is Ramzanov al tien jaar actief in de islamitische beweging. (AFP)