Sanering bij Simac na slechte resultaten

Simac (informatie- en communicatietechnologie) gaat honderd banen schrappen na een halfjaarverlies van 20 miljoen gulden. Financieel directeur R. Sijtsma stapt op. Volgens algemeen directeur E. van Schagen heeft zijn vertrek direct te maken met de slechte resultaten. Verder wilde hij geen uitleg geven over het vertrek van zijn mede-directeur.

De omzet van Simac kwam over het eerste halfjaar van 1999 uit op 340 miljoen gulden. De oorzaak van het verlies van 20 miljoen ligt volgens de onderneming in de hogere goodwillafschrijvingen op acquisities (9,1 miljoen gulden) en investeringen in werkmaatschappijen (8,5 miljoen gulden). Ook werd een verlies geboekt (3 miljoen gulden) op zogenoemde kernactiviteiten in de Benelux, Duitsland en Tjechië. Krimpende marges op apparatuur die Simac doorverkoopt vormen een toenemend probleem.

Volgens directeur Van Schagen is een herstructurering noodzakelijk. ,,We zijn de afgelopen vijf jaar in omzet verzesvoudigd. De groei is te hard gegaan. Nu is het tijd voor achterstallig onderhoud.'' Simac hoopt op het einde van dit jaar de zaken weer op de rails te hebben.

Het automatiseringsbedrijf kwam in november vorig jaar met een extra aandelenemissie. Twee maanden daarna trad Simac met een winstwaarschuwing naar buiten. Achteraf bleek het resultaat nog dramatischer dan verwacht. Over geheel 1998 boekte Simac een verlies van 13 miljoen gulden.

Simac presenteert op 9 september van dit jaar definitieve resultaten over de eerste zes maanden. Beleggers schrokken vanmorgen van de bekendmaking van Simac. Het aandeel noteerde kort voor het middaguur 1,80 euro lager op 7,55 euro.