Nisipeanu blijft bescheiden bij WK schaken

Ze zijn voorzichtig geworden, de laatste vier schakers die nog over zijn in het wereldkampioenschap in Las Vegas. Het gaat nu om veel geld en de titel komt in zicht. Een misstap wordt duur betaald. Op de eerste dag van de halve finales hadden we nog twee felle gevechten gezien, maar gisteren was het of de spelers een extra rustdag namen met twee korte remises zonder veel strijd.

Michael Adams, twee dagen geleden de nieuwe favoriet, had in de eerste partij met wit verloren van Vladimir Akopian. Moest hij meteen proberen om het weer goed te maken, met zwart? Het zou heel riskant zijn en Adams is er te verstandig voor. Akopian had met een punt voorsprong ook weinig zin in avontuur en zo kwam er een kalme Catalaan op het bord waarin de spelers de stukken netjes neerzetten om ze na zestien zetten weer in hun kistje op te bergen. Adams wacht op zijn witpartij van vandaag.

Liviu-Dieter Nisipeanu en Alexander Chalifman deden na een Russische opening wat meer zetten, voornamelijk om stukken te ruilen.

Kasparovs opmerking over de `toeristen' die nog in de strijd zijn, waarmee hij Akopian en Nisipeanu bedoelde, heeft veel boze reacties opgeroepen. Anderen verkneukelen zich over wat ze `de wraak van de toeristen' noemen en ze vragen zich af of de elitespelers, die in een gesloten circuit voortdurend tegen elkaar spelen, werkelijk zo superieur zijn. Nu mengen die zich onder het volk en wat zien we, slechts één speler van de top dertig, Michael Adams, bereikte de halve finales.

Hoe sterk Akopian is, dat weten we wel ongeveer. In zijn jonge jaren (hij is nu 29) won hij de wereldjeugdkampioenschappen in bijna alle leeftijdscategorieën, onder de 16, 18 en 20 jaar. Toen stokte zijn loopbaan. Eén keer mocht hij meedoen in een toptoernooi, Linares 1995, en daar haalde hij 4 uit 13. Hij is sterk, maar niet van wereldklasse.

Liviu-Dieter Nisipeanu is de grote onbekende van dit toernooi. Aan het begin was de FIDE niet eens in staat om zijn leeftijd op te geven. Hij is 23 jaar, schaakt vanaf zijn zesde jaar en, zoals hij zei in een interviewtje in het dagelijks bulletin dat de FIDE publiceert, op zijn veertiende jaar wist hij dat hij beroepsschaker zou worden. Het was nog in de tijd dat het schaken in Roemenië door de staat sterk gestimuleerd werd. Nu is er in Roemenië geen belangstelling meer voor schaken, zei Nisipeanu.

Toen hij zeventien was werd hij voor het eerst kampioen van Roemenië en drie jaar later, in 1996, voor de tweede keer. Afgezien van een tweede plaats in het wereldjeugdkampioenschap won hij in dat jaar alle toernooien waarin hij meespeelde. Maar erg opvallende toernooien waren dat niet.

In 1997 werd hij grootmeester, in 1998 viel hij tijdens de olympiade in Elista op door een krankzinnige remisepartij tegen de Rus Bareev, en in dat jaar ook plaatste hij zich voor Las Vegas in het zonetoernooi in Krynica.

,,Daar speelde ik solide, maar ik had geluk tegen Stefanova. Ik had een pion minder en een vreselijke stelling, maar ik bood remise aan en dat werd geaccepteerd. Zonder dat halve punt had ik me niet gekwalificeerd.''

Ook in Las Vegas was het geluk een paar keer aan de zijde van Nisipeanu, maar hij heeft ook mooie dingen gedaan. Als onvervaard aanvaller bracht hij Ivantsjoek in hun eerste partij (die remise werd) in grote nood. Als koelbloedig verdediger sloeg hij een razende aanval af van Shirov, de tovenaar.

In Las Vegas heeft hij zich aan de gekte van de gokpaleizen onttrokken door bij een Roemeens gezin te logeren. Hij zegt een beetje heimwee naar Boekarest te hebben, maar het zal hem toch niet onwelkom zijn om nog een tijdje in Las Vegas door te schaken.

Wat gaat hij doen als hij terug is? ,,Vragen of ik voor Magdeburg aan het tweede bord mag.'' Voor die club speelde hij in de Duitse Bundesliga het afgelopen seizoen aan het vierde bord. Aan het eerste bord speelt de Oekraïener Alexander Onisjoek.

Het succes is hem niet naar het hoofd gestegen. Het tweede bord van Magdeburg lijkt een bescheiden ambitie voor iemand die bij de laatste vier van het wereldkampioenschap is gekomen.

    • Hans Ree