Nieuwe poging tot verzoening in gevecht grote Franse banken

Een beslissing van de Franse toezichthouder op het bankwezen CECEI over het fusiegevecht tussen Banque Nationale de Paris (BNP) en Société Générale (SG) is pas ,,in de loop van volgende week'' te verwachten. Dit onverwachte uitstel dat gisteren werd bekendgemaakt, duidt er volgens analisten op dat de CECEI zal aandringen op een nieuwe onderhandelingsronde.

Voorzitter Jean-Claude Trichet van CECEI (Comité des établissements de crédit et des entreprises d'investissement), tevens president van de centrale bank, zou meer tijd willen nemen om de twee grootste kemphanen aan tafel te krijgen. Zaterdag, na de bekendmaking van de voorlopige uitslag van de biedingen van BNP op SG en Paribas, werd er nog op gerekend dat de CECEI vandaag over de toekomst van SG zou beslissen.

BNP heeft zowel een meerderheid van de aandelen Paribas als de stemhebbende aandelen verworven, maar kreeg slechts 36,8 procent van de aandelen SG en 31,5 procent van het stemrecht. Als voorwaarde voor overname van SG, waardoor de grootste bank ter wereld zou ontstaan, gold de verwerving van 35 procent van het stemrecht.Intussen heeft topman Daniel Bouton van SG in een interview met het dagblad Le Monde opnieuw een ferm standpunt ingenomen tegen de vijandige overnamepoging van BNP. Hij geeft de voorkeur aan een alliantie met buitenlandse banken en investeringsmaatschappijen. De koersen van BNP en Paribas daalden gisteren met bijna 4 procent, die van SG steeg met 0,8 procent. De beurswaarde van SG komt nu ruim 16 procent hoger uit dan het bod van BNP.

Toezichthouder CECEI, een elfkoppig college dat wordt geleid door Trichet, de president van de centrale bank, kan volgens Le Monde drie beslissingen nemen: een verbod voor BNP om de verworven aandelen feitelijk over te nemen, toestemming om dat wel te doen of bemiddeling tot een nieuwe overlegronde. De eerste variant zou gebaseerd zijn op het gegeven dat BNP te weinig stemrecht in de aandeelhoudersvergadering van SG krijgt. In de tweede variant zou BNP het recht krijgen om als grootste aandeelhouder het de leiding van SG knap lastig te maken. De derde, meest waarschijnlijke variant, zou de mogelijkheid openen om alsnog via een compromis de grote fusie te realiseren.