Malpensa schaadt KLM/Alitalia niet

De vertraging rond de opening van de nieuwe luchthaven Malpensa in Milaan zal de goedkeuring van de alliantie tussen KLM en Alitalia niet schaden. Dat zeggen zowel woordvoerders van KLM als Europees commissaris voor concurrentiebeleid Van Miert.

De Europese Commissie keurde vorige week de alliantie tussen KLM en Alitalia goed, mits beide partijen meer concurrentie toelaten op de routes Amsterdam-Rome en Amsterdam-Milaan. KLM en Alitalia stemmen hiermee in. Tegelijkertijd heeft Van Mierts collega Kinnock (transport) de Italiaanse autoriteiten opgeroepen de overheveling van vluchten van de oude luchthaven Milaan-Linate naar Milaan-Malpensa op te schorten. Malpensa zou niet klaar zijn voor een `big bang', eind oktober, waarbij ineens 66 procent van de vluchten van Linate naar de nieuwe luchthaven wordt geleid. Dit kan de goedkeuring van de alliantie echter niet meer doorkruisen. (ANP)