Langer getrouwd dan ooit

Op oudejaarsavond, terwijl de klok twaalf sloeg, vroeg hij haar: `Wil je met me trouwen?' Julie Edwards (33) had weinig bedenktijd nodig en zei meteen ja. Julie: ,,Ik wilde heel graag. Op een gegeven moment had ik het gevoel: Deze man is de vader van mijn kinderen, met hem wil ik mijn leven delen. Voor altijd. Dan hoort voor mij een huwelijk daarbij.'' Over drie dagen is de bruiloft.

Een huwelijk dat een heel leven duurt? Velen zullen weemoedig het hoofd schudden bij zoveel naïviteit. De belofte om elkaar te steunen in voor- en tegenspoed, lijkt haar waarde te hebben verloren: als jongeren al besluiten om in het huwelijk te treden, zetten ze er zo weer een punt achter als het hun niet zint.

,,De meeste mensen gaan ervan uit dat het huwelijk in een crisis verkeert'', zegt pedagoog Peter Cuyvers, stafmedewerker van de Nederlandse Gezinsraad. ,,Niets is minder waar.'' Volgens Cuyvers krijgen de negatieve kanten van het huwelijk - zoals echtscheidingen en de negatieve gevolgen daarvan voor de kinderen - veel te veel aandacht in de media. ,,Daardoor lijkt het alsof dát de norm is geworden. Maar de kans dat Julie en haar man bij elkaar blijven tot de dood hen scheidt, is ruim twee keer zo groot als de kans dat ze voortijdig uit elkaar gaan. Van het huwelijk zijn we nog lang niet af.''

Nederlanders trouwen al eeuwen op latere leeftijd, zegt Cuyvers. ,,Alleen na de Tweede Wereldoorlog is er een periode geweest dat het gezin hoogtijdagen beleefde. Jong trouwen en veel kinderen krijgen werd toen gezien als een deugd. Scheiden was absoluut taboe.''

Natuurlijk lopen er nu veel meer huwelijken uit op een scheiding dan aan het begin van de eeuw, beaamt Cuyvers. ,,Vooral toen de echtscheidingswet begin jaren zeventig het een stuk eenvoudiger maakte om uit elkaar te gaan, kregen we een hausse. Maar vroeger liepen veel huwelijken stuk omdat een van de partners stierf.'' Volgens Cuypers kun je die twee factoren tegen elkaar wegstrepen. ,,Dan zie je dat de lengte van het huwelijk toeneemt.''

Dat blijkt onder meer uit de spectaculaire toename van het aantal bruiloftsjubilea. Uit cijfers van het CBS blijkt dat in 1980 40.000 mensen 40 jaar waren getrouwd, in 1998 waren dat er 54.000. Een gouden bruiloft vierden 14.000 mensen in 1980, in 1998 waren dat er dubbel zoveel.

,,Mensen leven langer'', zegt Cuyvers nuchter. ,,Dertig procent van de huwelijken loopt spaak, de rest blijft dus intact en duurt voort.'' Hoelang het gemiddelde huwelijk duurt is onbekend. ,,Daarvoor moet eerst iedereen dood zijn'', zegt Cuyvers. ,,Maar als mensen zo rond hun dertigste gaan trouwen en gemiddeld 75 jaar worden dan kun je uitrekenen dat veel echtparen het meer dan 45 jaar met elkaar uithouden. En dat is langer dan ooit.''

De bruiloft van Julie en haar vriend is piekfijn geregeld. De bruidsjurk is gemaakt, een romantische locatie voor de ceremonie besproken. Dan volgt een receptie tijdens een rondvaart over de Amsterdamse grachten, daarna een diner met muziek zodat alle gasten - jong en oud - aan hun trekken kunnen komen. ,,Misschien ben ik wel ouderwets'', peinst Julie, ,,Maar je trouwt maar één keer in je leven. Dan moet het een mooie dag worden.''

    • Sheila Kamerman