Kabelaar UPC ziet verliezen groeien

UPC, het grootste particuliere kabelbedrijf in Europa, heeft over het eerste halfjaar van 1999 een verlies geleden van 301 miljoen gulden. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg het verlies nog 111,3 miljoen gulden. De omzet nam toe van 195 miljoen tot 332 miljoen gulden. Over het tweede kwartaal van dit jaar kwam het verlies uit op 160,6 miljoen gulden tegen 59,4 miljoen een jaar eerder.

De kabelactiviteiten zijn nog steeds goed voor ongeveer 90 procent van de omzet van het bedrijf. UPC richt zich inmiddels steeds sterker op Internet. Nu maakt het onderdeel nog maar zo'n 3 procent van de omzet uit, over een paar jaar moet dat zo'n 40 procent zijn.

De oorzaak van het opgelopen verlies ligt vooral in de drift van het Amsterdamse concern om te investeren en bedrijven over te nemen. Zo nam UPC dit jaar voor bijna een half miljard gulden het resterende belang in de Amsterdamse kabelexploitant A2000 over en kocht het voor een ongeveer even groot bedrag energiebedrijf NUON uit als aandeelhouder in branchegenoot United Telekabel Holding.

In juni nam UPC verder een belang in SBS Broadcasting, de eigenaar van onder meer de Nederlandse commerciële zenders SBS 6 en Net 5. Het aandeel kostte het kabelbedrijf 220 miljoen gulden. De beursgang in februari leverde UPC ruim 2,5 miljard gulden op, maar dat bleek niet genoeg voor de expansiedrift. Daarom schreef de onderneming in juli een obligatielening uit van nog eens ruim 3 miljard gulden, speciaal bestemd voor toekomstige overnames.

Sinds de eerste notering aan de Amsterdamse beurs is de kabelonderneming verdubbeld in omvang, meldt bestuursvoorzitter M. Schneider. Inmiddels hebben bijna 3 miljoen huishoudens een kabelaansluiting van UPC. Ook de komende jaren houdt UPC, inmiddels actief in twaalf Europese landen en Israël, rekening met verlies. (ANP)