Internationale beurzen

LONDEN

De toonaangevende beurzen in Europa toonden vanochtend lichte verliezen in nerveuze afwachting van nieuwe gegevens over de inflatie in de VS, die vanmiddag bekend zouden worden.

Een sterke stijging van de Amerikaanse consumentenprijsindex kan het stelsel van centrale banken in de VS aanleiding geven de rente te verhogen. Ondanks de meevallende ontwikkeling van de Britse inflatie bleven beleggers in Londen massaal aan de kant.

De FTSE-index leverde 0,8 procent in op 6.184 punten, vooral door dalende telecom- en oliefondsen.

FRANKFURT

De DAX-index van de Duitse beurs noteerde 5.241 punten, een teruggang met 0,3 procent. Volgens handelaren in Frankfurt is een Amerikaanse renteverhoging met een kwart procentpunt inmiddels in de koersen verdisconteerd. Een gematigde ontwikkeling van de inflatie zou later op de dag kunnen leiden tot hogere effectennoteringen.

PARIJS

De effectenbeurs in Parijs 4.437 was buitengewoon rustig. De leidende CAC-index gaf een half procent prijs op 4.436 punten.

AZIË

De effectenbeurs van Tokio sloot vandaag fractioneel hoger. De Nikkei-index ging met 34 punten naar boven tot 17.860. De koersstijging werd gedrukt doordat de koers van de yen steeg ten opzichte van die van de dollar.

De effectenbeurs van Zuid-Korea boekte een nog groter verlies dan gisteren. Ditmaal daalden de koersen met gemiddeld 3,7 procent. Hongkong was aan het eind van de handel 0,9 procent lager.

NEW YORK

De effectenbeurs in New York is de week rustig begonnen. Beleggers namen in afwachting van nieuwe inflatiecijfers geen grote risico's. De Dow-Jonesindex eindigde met 73,14 punten winst op 11.046,79.